2014-04-10 14:40:40• hírek • Szatmár.ro

Döntöttek az iskolabuszok ügyében

Nemrég a Parlament felsőházában megszavazták azt az RMDSZ-es törvénykezdeményezést, amely az iskolabuszok szállítási licenc kiváltásáért felszámított illetéktől való mentességét szavatolja.

"Egy ilyen szállítási licenc beszerzése nagyon költséges. A helyi önkormányzatoknak és az iskoláknak komoly anyagi megterhelést jelent ennek kiváltása. Hiányában azonban a közúti hatóság akár a forgalmi engedélyt is bevonhatja, a kiszabott bírság pedig több ezer lejre rúg" - fejtette ki Pataki Csaba, az RMDSZ szenátora.

„Az iskolabuszt kizárólag a tanulók szállítására szabad használni" - szögezte le a Szatmár megyei szenátor, majd hozzátette: ez nem jelenti azt, hogy ezek az iskolabuszok nem fognak átesni a kötelező műszaki vizsgálatokon, csupán azt, hogy ezek a vizsgálatok az iskolabuszok estében ingyenesek lesznek. A szállítási licenc kiváltásán megtakarított összeget az iskolabuszok karbantartására, szervizelésére, biztonságosabbá tételére lehet fordítani.

A tanulás szabadságának alkotmányos joga nem csupán az iskolai oktatásban való részvétel lehetőségét foglalja magába, hanem biztosítania kell azt a jogot is, hogy a diák az iskolabusz igénybevételével, biztonságban eljuthasson a saját oktatási intézményébe. A nagy többséggel elfogadott törvényjavaslat akkor lép életbe, ha azt a képviselőház is megszavazza.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: