2014-06-24 15:01:48• hírek • MTI, Szatmár.ro

Döntött a szenátus: csökken a társadalombiztosítási járulék

Pataki Csaba
Pataki Csaba

Megszavazta kedden a szenátus a társadalombiztosítási járulék 5 százalékos csökkentéséről szóló törvénytervezetet.

A felsőház 109 támogató szavazat és egy tartózkodás mellett fogadta el a kormány tervezetét. A szenátus az első ház, ügydöntő jogkörrel a képviselőház rendelkezik. A várhatóan októbertől hatályba lépő intézkedéssel nem értett egyet a Romániát hitelező Nemzetközi Valutaalap (IMF).

A tervezet szerint a munkáltatóknak az eddigi 20,8 százalékos járulék helyett 15,8 százalékot kell fizetniük az államkasszába alkalmazottaik bére után. A nehéz munkakörülmények között dolgozók után fizetendő magasabb járulékkulcsokat is 5 százalékponttal 20,8 százalékra és 25,8 százalékra mérsékelnék.

A kormánynak az egyik legfontosabb célja a vállalkozók adóterhének csökkentése. Az IMF azért nem értett egyet az intézkedéssel, mert aggályai vannak afelől, hogy a kormány tudja-e pótolni 2015-ben és 2016-ban a járulékcsökkentés okozta mintegy 5 milliárd lej bevételkiesést, és Románia teljesíti-e a vállalt államháztartási hiánycélt. Victor Ponta június 12-én jelentette be az intézkedést.

A tb-járulék csökkentéséből fizetésemelés is lehet

A szenátus kedden szavazott a kezdeményezésről és hagyta jóvá azt. A Szatmár.ro Pataki Csabát, a szatmár megyei RMDSZ szervezet vezetőjét és szenátort kérdezte ezzel kapcsolatban.

"Ez a második gazdaság-élénkítő lépés azóta, amióta az RMDSZ újra kormányon van. Mindenképpen pozitívan érinti ez a döntés a cégtulajdonosokat, hiszen kevesebb adót kell majd fizessenek az alkalmazottak után. A most felszabaduló pénzösszeget pedig akár vállalkozásuk fejlesztésére, új munkahelyek teremtésére vagy éppen a meglevő alkalmazottak fizetésének emelésére is fordíthatják. Miután szavaztunk erről, a tervezetet azonnal átküldtük a végső döntéshozó képviselőháznak. Ők jövő héten döntenek erről a rendkívüli ülésszak keretében, így valószínűleg október elsejétől életbe is léphet a rendelkezés" - magyarázta Pataki Csaba.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: