2010-05-13 13:35:12• hírek • MTI

Döntött a szenátus az ANI ügyében

Elfogadta a román szenátus a magas rangú állami tisztségviselők vagyonának vizsgálatára hivatott ügynökség működését szabályozó törvényt, amelynek korábbi változatát a román alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította.

A szenátusban elsöprő többséggel született meg a döntés: 92 támogató, egy ellenszavazat és egy tartózkodás mellett fogadták el a jogszabályt. Az új törvény gyengíti az országos feddhetetlenségi ügynökség (ANI) hatáskörét.
A jogszabály szerint ezentúl nem számít bűncselekménynek, ha a tisztségviselők pontatlanul töltik ki vagyonnyilatkozatukat.  A vagyonellenőrök ezentúl nem kérhetik a bíróságtól, hogy kobozzák el a vagyonnyilatkozattal összhangban nem lévő, úgymond igazolatlan vagyonrészt.

Az ANI munkatársainak azt kell vizsgálniuk, hogy a vagyonnyilatkozatban feltüntetett javak és a tisztségviselő jövedelme között van-e, vagy nincs megfelelés. Az alkotmánybíróság korábban érdemben nyirbálta meg az állami szerv működését szabályozó törvény több cikkelyét. Döntése  értelmében például az ANI nem fordulhat az igazságügyi szervekhez, ha eltéréseket észlel a vagyonnyilatkozat és a birtokolt javak mennyisége, értéke között.


A román szenátus épülete
A román szenátus épülete



Az új jogszabály arról is rendelkezik, hogy a tisztségviselőknek egy titkos - csak a vagyonvizsgáló intézményhez eljuttatott - és egy nyilvános vagyonnyilatkozatot kell kitölteniük. Ez utóbbi nem tartalmaz olyan információkat, amelyeket a törvényalkotók úgy ítéltek meg, hogy a magánszférát sértik.

Monica Macovei volt román igazságügyi miniszter - aki az intézmény létrehozásának legfőbb szorgalmazója volt - szerdán élesen bírálta az új jogszabályt amiatt, hogy a nyilvánosság nem férhet hozzá többé a teljes vagyonnyilatkozatokhoz.
Szerdán két román civil szervezet is bírálta az új jogszabályt. A szervezetek vezetői arra kérték Traian Basescu román államfőt, hogy ne írja alá a törvényt, mivel az nem teszi lehetővé az ANI hatékony működését.
Románia az Európai Unióhoz való csatlakozáskor vállalta, hogy a korrupció visszaszorítása érdekében létrehozza a feddhetetlenségi ügynökséget.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: