2012-06-13 15:29:16• hírek • MTI/AP/Reuters

Az olaszok nehéz csata, a spanyolok kötelező győzelem előtt

A címvédő spanyolok az írekkel, az olaszok pedig a horvátokkal csapnak össze a C csoport csütörtöki második fordulójában a lengyel-ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságon. Amennyiben a horvátok ismét győznek, továbbjutnak a legjobb nyolc közé.

Az olaszok szövetségi kapitánya, Cesare Prandelli gyakorlatilag a sorsolás óta azt hangoztatja, hogy a horvátok elleni lesz csapata legnehezebb találkozója a csoportszakaszban. Egyrészt azért, mert szerinte a horvátok kiszámíthatatlanok, és a múltban többször is meggyűlt a bajuk velük, másrészt pedig azért, mert az Azzurrik a nagy tornákon mindig gyengébben teljesítenek a második meccsükön.
A statisztikák alapján nehéz vitatkozni Prandellivel. A két együttes ötször találkozott azóta, hogy Horvátország függetlenné vált 1991-ben, és az olaszok egyszer sem tudtak győzni, továbbá a legutóbbi öt Eb-n vagy vb-n az itáliai gárda egyszer sem járt sikerrel a második fellépésén.

Mindkét csapat jól kezdett az Eb-n: a horvátok az írek felett aratott 3-1-es sikerüknek köszönhetően vezetik a csoportot, míg az olaszok a címvédő és világbajnok spanyolok elleni 1-1-gyel rajtoltak.
"Ez lesz a csoport döntő meccse - fogalmazott Prandelli. - Hosszú ideje mondom, hogy a horvátok nagyon veszélyesek, mert kiszámíthatatlanok. Minden alkalommal változtatják a játékrendszerüket, néha teljesen felborítják azt, amit az előző találkozón láttunk tőlük."
A horvátok a nemzetközi szövetség, a FIFA világranglistáján megelőzik az aktuális riválist, a nyolcadik helyen állnak, míg az olaszok a tizenkettedikek. Slaven Bilic szövetségi kapitány szerint azonban ezzel nem kell foglalkozni.

"A spanyolok esetében mindig lehet tudni, hogy mit fognak játszani, az olaszokkal azonban ez nem így van, kiszámíthatatlanabbak - mondta Bilic. - Jók a rövidpasszos játékban, képesek a gyors ellentámadásokra építve futballozni, és jók a középpályán is. Számomra ők a torna egyik legnagyobb esélyesei."
A spanyolokra papíron könnyebb feladat vár, mint a nyitófordulóban, de az ír védelem várhatóan mindent elkövet majd, hogy megakadályozza a rohamokat. A címvédő az olaszok elleni döntetlent követően most már győzelmi kényszerben van, s óriási meglepetés lenne, ha nem sikerülne begyűjtenie a három pontot.

"A kulcsszó a türelem - fogalmazott Sergio Busquets, a spanyolok középpályása. - Megpróbáljuk majd minél többet birtokolni a labdát, és gyorsan körbepasszolni. Remélhetőleg hamar megszerezzük a vezetést, és akkor egy kicsit jobban ki kell nyílniuk."

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: