2014-08-05 10:33:25• hírek • Szatmár.ro

Döntést elősegítő kérdés

A munkahely egy olyan „gyakorlóterep", ahol különböző személyiségű és vérmérsékletű emberek kényszerülnek arra, hogy együtt dolgozzanak.

Egy idő után - leginkább egy probléma felmerülésekor - az eltérő nézetek, személyiségjegyek óhatatlanul összeütközésbe kerülnek, melyeket nem minden esetben lehet egykönnyen orvosolni. Ne feledjük, hogy mindenki más problémamegoldó- vagyis döntési technikát alkalmaz.

Pszichológiai meghatározás szerint a probléma olyan feladat vagy kérdés, amire a választ nem tudjuk azonnal megadni. Ebből adódik, hogy egy probléma eleve szubjektív és relatív. Munkatársunk figyelmét kizárólag úgy hívhatjuk fel arra, hogy valami problémánk adódott, ha kommunikálunk róla. A megállapítás teljesen más, mint a problémára való rávilágítás. A következő probléma felmerülésekor figyeljük meg: ha kizárólag megállapítunk valamit, ez munkatársunk ellenállását váltja ki.

Kommunikációs szakértők szerint a legeredményesebb megoldás, ha az illetőnek kérdéseket teszünk fel. Nem célszerű azonnal a helyes választ közölni, ehelyett ajánlott munkatársunkhoz a legmegfelelőbb kérdést szegezni. Nem kell azonnal kioktatni a másikat, mivel ezáltal az adott helyzetet okoskodásnak fogja ítélni, ehelyett a kérdésfeltevés által maga a probléma fogja rávilágítani a helyes megoldásra. Egy probléma felmerülése esetén a legcélszerűbb, ha problémamegoldást elősegítő kérdéseket teszünk fel neki. Az ilyen jellegű kérdések feltevésének a lényege, hogy mindkét tárgyalófél érdekeit szem előtt tartva, eredményes megoldáshoz vezessen. Ezt a stratégiát alkalmazva ugyanakkor tiszteletben tartjuk a tárgyalófelek, vagyis a munkatársak közötti véleménykülönbséget is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: