2017-02-16 16:45:44• hírek • Kocsis Zoltán

Donald kacsa nyerte az Eurotehnicust

Második alkalommal szervezte meg a Német-Román Gazdasági Egyesület (DRW) és a Kolozsvári Műszaki Egyetem szatmárnémeti kirendeltsége az Eurotehnicus versenyt. Technikai ismeretek, kreativitás, innováció - ezen tulajdonságokat igényelte a versenyeben való részvétel - és a hat csapat tagjai mindannyian rendelkeztek ezekkel.

A verseny tavaly májusban indult, akkor még nyolc csapat részvételével. Egyikük rögtön az indulást követően visszalépett, a másik csapat pedig már a munka közben dobta be a törölközőt. Az így megmaradt hat csapat - Szatmárnémetiből, Nagykárolyból és Avasfelsőfaluból - csütörtökön a Közigazgatási Palotában mutatta be alkotásait. Hat robot, amelyeket egyaránt szatmári középiskolások építettek tanáraik vezetésével, felhasználva a szervezőktől kapott alkatrészeket: hang- és hőérzékelőket, motorokat...

A „döntő" megnyitójaként Radu Bud prefektus a Romániában uralkodó mérnökhiányról beszélt. Daniel Moga, a Kolozsvári Műszaki Egyetem szatmárnémeti kirendeltségének vezetője kiemelte, az Eurotehnicus egyszerre igényel elektronikai, mechanikai és programozói ismereteket, valamint kreativitást. Ioan Dumitrache, a Romániai Mérnöki Oktatásért Koalíció (Coalitia Romana pentru Educatie in Inginerie) elnevezésű egyesület elnöke abbeli meggyőződésének adott hangot, hogy a fiatalok lesznek a román gazdaság, a román ipar újraéledésének záloga. Markos Tibor, a DRW alelnöke arra figyelmeztetett, hogy a negyedik ipari forradalom idejét éljük, amelyben a technológia jelenti a jövőt, ám kőkemény konkurenciával kell felvenni a versenyt.

Az Eurotehnicus második kiírását az avasfelsőfalui Ionita G. Andron Műszaki Líceum IGA Novation nevű csapata nyerte a maga sétáló, táncoló és hápogó Donald kacsájával. A második helyen a nagykárolyi Iuliu Maniu Műszaki Líceum Ganditorul (Gondolkodó) nevű csapata nyerte az akadályokat érzékelő és irányt váltó, hangeffektusokra reagáló robotjával. A harmadik helyen a legkomplexebb munkát az asztalra letevő Reality csapata végzett. A Hám János Római Katolikus Elméleti Líceum négy tizenegyedikese Varga György tanár vezetésével egy olyan robotot alkotott meg, amely képes érzékelni a terület határait, amelyen belül tevékenykedhet. Ezen belül képes észrevenni, megközelíteni, megragadni, elvinni és elengedni a céltárgyat.

A negyedik helyezett a szatmárnémeti Ion I.C. Bratianu Royal csapata lett, amely olyan berendezést alkotott, amely képes megkülönböztetni a fémeket és megállni mellette. Ötödik lett az Unio - Traian Vuia Műszaki Líceum csapata, amely olyan hóembert épített, amely mozog, mozgatja a kezeit is, észleli ugyanakkor az akadályokat és hangeffektusokra is reagál. Végezetül a hatodik helyen zárt a nagykárolyi Iuliu Maniu Műszaki Líceum Star Tech csapata, mely egy „kacsalábon forgó" intelligens házat alkotott.

Jutalmul valamennyi csapat meglátogathatja az Aquastar aquaparkot, valamint a Lego gyárat Magyarországon. Természetesen mindkét helyen megnézhetik a létesítményeket működtető műszaki hátteret is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: