2018. szeptember. 26., szerda
Névnap:
2017-10-14 08:05:09• hírek • MTI

Donald Tuskkal egyeztetett Klaus Iohannis

Románia nem fogad el olyan javaslatokat, amelyek két- vagy többsebességes Európát eredményeznek - jelentette ki Klaus Iohannis román államfő, amikor hivatalában fogadta Donald Tuskot, az Európai Tanács elnökét.

A megbeszélést nem követte sajtóértekezlet, a találkozóról a román elnöki hivatal adott ki közleményt. A kommüniké szerint Tusk körutat tesz az uniós országokban, hogy az Európai Tanács tagjaival egyeztessen egy ütemtervről, amely az Európai Unió megerősítéséhez vezető lépéseket tartalmazza. A dokumentum az uniós állam- és kormányfők következő találkozójának napirendjén szerepel majd.

Iohannis megerősítette Romániának a többsebességes, koncentrikus körökből álló Európát ellenző álláspontját. Ilyen megoldások csak erősítenék a tagországok közötti megosztottságot - tette hozzá a román elnök. Szerinte az Európai Unió megerősítését a "befogadás elvére" kell alapozni. A román államfő egy egységes, erős, koherens, megosztottság nélküli Európát szeretne, amely közelebb áll állampolgáraihoz.

"Ez az óhaj fogja meghatározni Románia lépéseit amikor átveszi az uniós soros elnökségét 2019 első félévében" - olvasható az elnöki hivatal közleményében. Az államfő a Nagy-Britannia kilépése utáni első, Nagyszebenben tartandó 2019-es uniós csúcsról is egyeztetett az Európai Tanács elnökével.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: