2019-07-02 07:53:20• hírek • MTI

Donald Trump aláírta a migránsválság enyhítését célzó segélycsomagot

Képünk illusztráció (flickr.com)
Képünk illusztráció (flickr.com)

Az amerikai elnök hétfőn aláírásával jóváhagyta az amerikai-mexikói határon kialakult migránsválság enyhítését célzó, 4,6 milliárd dolláros segélycsomagot.

Múlt csütörtökön szavazta meg a kongresszus mindkét háza azt a kompromisszumos javaslatot, ami szerint 4,6 miliárd dolláros segélycsomagothagyott jóvá Donald Trump, amerikai elnök az amerikai-mexikói határon kialakult migránsválság enyhítésére.  Az összeg csakis az amerikai-mexikói határon kialakított gyűjtőközpontokban összezsúfolt illegális migránsok, köztük gyermekek ellátására használható fel: az elszállásolásukra, az élelmezésükre, az orvosi ellátásukra és a szállításukra.

 

Kedden először a képviselőház fogadott el egy csomagtervet, ezt azonban a szenátus elutasította, a Fehér Ház pedig közölte, hogy megvétózza majd. A demokraták akkor jelezték: a segélycsomaggal csak a humanitárius válságot kívánják enyhíteni, de változatlanul nem támogatják a kormányzat erőfeszítéseit, illetve intézkedéseit az illegális migráció visszaszorítására. Szerdán a szenátus a maga változatát szavazta meg. Ezt követően Nancy Pelosi demokrata párti házelnök azonnal felvette a kapcsolatot Mitch McConnell-lel, a republikánusok szenátusi frakciójának vezetőjével, sőt telefonon egyeztetett Donald Trump elnökkel is.

 

A két segélycsomag között egyetlen lényegi különbség volt: a végül elfogadott republikánus változat nem tartalmazta a demokraták által szorgalmazott megszorításokat. A képviselőházi változat ugyanis – amely 4,5 milliárdot irányzott elő –megtiltotta volna, hogy az összegből a határőrizeti és a rendőri szervek munkatársait is finanszírozzák. Mindazonáltal sem a képviselőházi, sem a szenátusi változat nem tette lehetővé, hogy az összegből egyetlen dollárt is a határfal építésére fordítsanak.

 

A képviselőházi és a szenátusi csomagterv részleteinek összefésülése után – a demokraták engedményeivel – csütörtökön a kongresszus mindkét háza megszavazta a törvényjavaslatot. Donald Trump, aki akkor már a G20-as országcsoport csúcsértekezletén tartózkodott a japán Oszakában, a Twitter internetes közösségi oldalon gratulált a törvényhozók döntéséhez.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: