2012-05-27 18:34:59• hírek • Kocsis Zoltán

Dömötör László lett Szatmárnémeti erősembere

A mindössze 20 esztendős győri sportoló „letaszította a trónról" a tavalyi bajnok Cortean „Sanyi" Alexandrut. A szatmári erősember azonban mindenkit messze megelőzve 300 kg-ot emelt az első versenyszámban.

Idén is több száz embert vonzott Szatmárnémetiben az erősember vetélkedő, amely miatt vasárnap délután néhány órára lezárták a közúti forgalom elől a Székesegyház és a Szabadság tér közötti útszakaszt. A VI. Szatmárnémeti Erősember vetélkedőn ezúttal hatan vettek részt: Goda István, Ladamercki Zoltán, Dömötör László, Mengyi Rajmund és Csikos Lóránd Magyarországról érkezett, a hatodik versenyző pedig a közönség kedvence, a szatmári Cortean Sanyi Alexandru volt.

A versenyt a helyszínen tekintette meg Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere is, aki fia társaságában szurkolt az izompacsirtáknak.

Ilyés Gyula kilátogatott az Erősember-versenyre

Sanyi az első versenyszámban gyorsan megmutatta, hogy miért is volt ő a tavalyi bajnok. A súlyemelés számban a versenyzők egyaránt 180 kilogrammról indultak, ám a szatmári Herkules 300 kilogrammal állt fel. Ráadásul kétszer is! A többiek meg sem tudták ezt közelíteni - nem mintha a 230-240 kilogramm gyerekjáték lenne -, így Sanyi megnyerte az első versenyszámot.

A második számban egy kamion nyolc tonnás vontatófejét kellett húsz méterre elhúzniuk a fiúknak. Ebben viszont már Dömötör László volt a leggyorsabb és ez előre is vetítette kettejük párbaját. A mindössze húsz éves győri versenyző a háromszáz kilogrammos súllyal is „gyorsabban sétált", így az utolsó versenyszámban hiába tartotta Sanyi kinyújtott karjaiban nyolc másodperccel tovább a húsz kilós súlyt, a bajnokságot Dömötör nyerte. Cortean lett a második, Csíkos a harmadik, Mengyi, Ladamercki és Goda volt a további sorrend.

A verseny végeztével Sanyi elmondta, ismét remekül érezte magát. Teljesítményén körülbelül 30 százalékot rontott a bicepszszakadása, melyet két hete szenvedett el egy edzésén. Egyébként hetente 3-4 alkalommal edz 2-3 órát.

Sanyi most 40 éves és 20 éves korától űzi ezt a sportot, előtte pedig bokszolt. A sportághoz a kedvet a Barbártestvérek című mozifilm adta. A kezdetekkor volt edzője, de már rég nincs. Pedig sokat segíthetne egy hozzáértő szakember, mondja. Mostanra Sándor edzi a kollégáit, barátait. „Szeretnék gyakrabban versenyezni, de sajnos időm nem engedi, a cég és a család nagyon sok időmet foglalja le. Legutóbb kisfiam keresztelőjével voltam elfoglalva" - tette hozzá a büszke apa.

Cortean Sanyi és a súlyok

„A sportágban a célom, hogy 400 kilogrammot kiemeljek. Ezt kevesen tudták megcsinálni eddig Romániában és én érzem, hogy képes vagyok rá. Fel kell épülnöm, edzenem kell és menni fog". Arra a kérdésre pedig, hogy miért csinálja, Sanyi mosolyogva csak ennyit mondott: „Egy kicsit hülyének kell lenni, ahhoz, hogy az ember ekkora súlyokat emelgessen".

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: