2009-12-13 19:04:46• hírek • Szatmár.ro

Bem-ünnepség volt Szamoskrassón

Nagyszabású ünnepséggel emlékeztek meg Szamoskrassón Bem József tábornokra, az 1848-29-es magyar szabadságharc hősére. Az ünnepség keretein belül több alkalommal is szóba került, hogy a következő évben Bem halálának 160. évfordulójára szobrot szeretnének állítani a szamoskrassói Darvay kúria előtt.

Nt. Sipos Miklós, a Szatmári Református Egyházmegye esperese igehirdetésében a céltudatos életről beszélt, kiemelve: a mai világban komoly „altatás" zajlik, a tömegek befolyásolhatók, egyre többen érzik úgy, hogy nem tennék fel életüket semmilyen cél érdekében, a „valami majd csak lesz" elvét követik. Az esperes szerint Bem és társai céltudatosan éltek: a ma embere ezt a hit szavának követésével teheti meg.

A gyülekezet nevében Sipos László helybeli lelkész üdvözölte a megjelenteket, majd Kónya László történész, főtanfelügyelő-helyettes tartott előadást Bemről, kihangsúlyozva: a magyarok „apóként" tisztelt tábornokát nagyon sokan magyarnak tekintik, ami nem is csoda, hiszen lengyel létére meghatározó szerepet vállalt a szabadságharcban. Kónya elújságolta: jövőre, Bem halálának 160. évfordulójára szobrot szeretnének állítani a szamoskrassói Darvay kúria előtt, amelyre várják az adományokat.

A templom előtt Günthner Tibor szenátor mondott beszédet. A parlamenti tisztségviselő első alkalommal vett részt ilyen ünnepségen, de kiemelte: úgy érezte, hazajött Szamoskrassóra, ahol szorgalmas, barátságos emberek élnek. A szenátor kellemes ünnepeket kívánt, kifejezve reményét: a nyugodt karácsonyra az országos politikai helyzet alakulása is okot ad majd. A hagyománynak megfelelően koszorút helyeztek el a két világháborúban elesett helyiek emléktábláinál, majd a tömeg átvonult a Bem-kúria elé.

Itt Domokos Sándort polgármester köszöntötte a résztvevőket, majd Csehi Árpád Szabolcs, a Szatmár Megyei Tanács elnöke szólt. Csehi rámutatott: 1848-49-ben a szabadság kivívása volt a magyarság célja, most pedig nem csupán a megmaradás kell legyen a cél, hanem a fejlődés, a gazdasági fellendülés - amelynek első lépése a lelki, erkölcsi megújulás kell legyen. A Bem-emléktáblát megkoszorúzták: az RMDSZ megyei és szamoskrassói szervezetei, a parlamenti csoport, a Szatmárnémeti Szent István Kör, a helyi iskola diákjai, a református egyházközség és a helyi tanács képviselői.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: