2010-10-04 17:05:14• hírek • mti

Dokumentumfilm- fesztivál Csíkszeredában

Az elmúlt három évben készült filmekből válogatta ki az előzsűri azokat az alkotásokat, amelyeket a hétfőn Csíkszeredában kezdődött film.doc magyar-román dokumentumfilm-fesztiválon mutatnak be.

Az idei (immár a hatodik) kiírásra 150 filmet küldtek be az alkotók, a zsűri 47-et választott ki a fesztiválra - jelentette be Beke Mihály András fesztiválelnök, a filmes seregszemle egyik ötletgazdája hétfői sajtótájékoztatóján. Mint elmondta, a versenyben maradt filmek közül 32 magyarországi, 11 erdélyi magyar, 4 pedig román alkotók munkája.

A zsűri tagjai között van Gulyás Gyula dokumentarista, Vivi Dragan Vasile operatőr, Balogh László, az Magyar Televízió kuratóriumának alelnöke, valamint Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere.

Mint elhangzott, a korábban megszokott változatos kísérőrendezvények szervezésére nem jutott pénz, így a Pallas-Akadémia Könyvkiadóval és a Kriterion Alapítvánnyal közösen idén csak két könyves rendezvényt szerveznek, "könyv és valóság" témakörben.

Beke Mihály András arról is szólt, hogy a szombati díjkiosztó gálán jelen lesz Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, Szőcs Géza kulturális államtitkár, valamint Kelemen Hunor, a román kormány művelődési minisztere. Az idei fesztivált a magyar és a román kulturális kormányzat, valamint Csíkszereda önkormányzata anyagi támogatásával sikerült tető alá hozni, miután tavaly pénzforrások hiányában nem tudták megszervezni a magyar nyelvterület egyetlen dokumentumfilmes seregszemléjét. Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere ugyanakkor megjegyezte: a filmek színvonalán nem érződik a válság.

"Remélem és hiszem, hogy van jövője a dokumentumfilmnek mint műfajnak" - mondta Beke Mihály András az MTI-nek. Hozzátette, hogy családi indíttatásánál fogva is fontos számára a valóság, a valósággal való szembesülés. (A fesztiválelnök Beke György, a magyar szociográfiai riport kiemelkedő művelőjének fia.) Hangsúlyozta azt is, hogy nemzeti kormányzati, állami feladat a dokumentumfilmes kifejezési módot fenntartani.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: