2009-05-13 14:11:45• hírek • MTI

Dohányozni is lehet a kilók ellen

A dohányzás valószínűleg felpörgeti a "zsírlebontó" géneket - állítják új tanulmányukban amerikai kutatók.

A tudósok korábban már számtalan elméletet dolgoztak ki, igyekezve megmagyarázni, hogy miért híznak el az emberek, ha abbahagyják a dohányzást. Egyesek szerint a leszokás után javul az érintettek étvágya, a szükségesnél több kalóriát vesznek magukhoz. Más kutatók azt emelték ki, hogy a nikotin fokozza a szervezet anyagcseréjét, ily módon a leszokás után lelassul a metabolizmus, a felesleges kalóriák pedig pluszkilókat eredményeznek - olvasható a Yahoo tudományos hírei között .

A New York-i Cornell University Weill Medical College kutatói Holly Vannivel az élen kiderítették, hogy az egészséges dohányosoknál magasabb az AZGP1 elnevezésű gén aktivitása a légutakban vett sejtekben, mint a nemdohányzóknál.
Mivel a feltételezések szerint ez a gén fontos szerepet játszik a lipidek (zsírok) lebontásában, valamint a testsúlykontrollban, ez a felfedezés részben megmagyarázhatja, hogy miért híznak el az emberek, ha leszoknak a dohányzásról.

Időközben az AZGP1 elnevezésű génnel folytatott más kutatások arra derítettek fényt, hogy az adott gén szabályozza az egerek szervezetében a testzsír mennyiségét. Feltételezik továbbá, hogy az AZGP1 fokozott aktivitása okolható a daganatos betegek fogyásáért is.

Holly Vanni csoportjának következtetése szerint mindezek az eredmények is alátámasztják, hogy a leszokás utáni elhízás okai molekuláris szinten keresendők.

Ám mint a New York-i kutatók rámutatnak, nem lehet a leszokás utáni elhízásért pusztán a géneket okolni.
"A dohányzás és a testsúly közötti összefüggés ennél sokkal összetettebb, a folyamatban olyan módosító tényezők is szerepet játszanak, mint a diéta vagy a testedzés" - hangsúlyozták a kutatók, akik vizsgálataikról a Chest nevű folyóirat májusi számában számoltak be.


A dohányzás segítene a felesleges kilóktól való megszabadulásban?
A dohányzás segítene a felesleges kilóktól való megszabadulásban?


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: