2008-10-19 17:00:22• hírek • Szatmár.ro

Dobra: szüreti fesztivál és hazatérés napja

A helyiek és az elszármazottak közös ünnepe volt az első alkalommal megtartott Dobrai Szüreti Fesztivál.

Zenés hívógatással kezdődött szombat reggel a hagyományteremtő rendezvény — népviseletbe öltözött fiatalok fogatokkal vonultak végig a településen, hogy a mulatságra invitálják az érdeklődőket. A hivatalos vendégek megérkezésére már szinte teljesen elkészültek a bográcsosversenyben résztvevő ételek, amelyeket az RMDSZ megyei tisztségviselői bíráltak el: Günthner Tibor és Kónya László szenátorjelöltek, Kovács Máté képviselőjelölt, Csehi Árpád, megyei tanácselnök, Gáti István alprefektus. A díszebéd igen jó hangulatban ért véget, a szilágynagyfalui zenekarnak köszönhetően.
Az ezt követő istentiszteleten Nt. Nagy Sándor, a Nagykárolyi Református Egyházmegye esperese hirdetett igét: a lelkész a gyökerekhez való ragaszkodás, visszatérés fontosságát hansgúlyozta ki, hozzátéve: a Hazatérés Napja nem csak visszatekintés a múltba, de a jövő garanciáját is jelenti.
A helyi iskolások műsora után a megjelentek a cinteremben lévő Turul-emlékműnél rótták le kegyeletüket, beszédet mondott Fekete Bertalan, a község alpolgármestere és Kolumbán Gábor, a kazincbarcikai testvérgyülekezet lelkipásztora: koszorút helyeztek el az RMDSZ tisztségviselői és a helyi szervezetek.
A kultúrotthonban ezután a bogdándi és szilágynagyfalui néptánccsoportok léptek fel, a dobrai iskolások pedig „máléhántás” címmel mutattak be hagyományőrző műsort. Az este fénypontja az első alkalommal megrendezett szüreti bál volt, amelynek bevételét a templom központi fűtésének kiépítésére fogják fordítani. Szombaton egész nap megtekinthető volt a régi bibliákból, énekeskönyvekből, illetve a népi szőttesekből nyílt kiállítás.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: