2013-02-13 18:22:44• hírek • Kocsis Zoltán

Döbbenetes - 68 lókoponyát találtak Túrterebestelep határában!

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció
Egy ló piaci ára 1000 lejtől akár 4000 lejig is terjedhet - 68 ló tehát egy jelentős vagyonba kerül.

Döbbenetes látvány fogadta azokat a túrterebestelepi lakosokat, akik a település határában több tíz lókoponyát találtak szétszórva. A rendőrség és a prefektúra egyelőre tanácstalan: fogalmuk sincs, honnan kerülhetett oda a jelentős mennyiségű koponya. A Szatmár.ro által megkérdezett szakember kizártnak tartja, hogy a megyében élt állatok maradványai lennének.

A prefektúra által kiadott közlemény szerint az intézményt kedd délután értesítették arról, hogy Túrterebestelep mellett „körülbelül 60-80" lófejet találtak a szántóföldön szétszórva. Eugeniu Avram prefektus azonnal a helyszínre irányította a Szatmár Megyei Rendőrség és a megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság munkatársait és maga is a helyszínre sietett.

A Túrterebestelepet Adorjánnal összekötő mezőgazdasági úttól körülbelül száz méterre, egy közel 50 négyzetméteres területen összesen 68 koponyát találtak. A csontok állapota egyértelműen arra utal, hogy az állatok vágóhídon múltak ki.

A prefektus elrendelte, hogy az érintett hatóságok maximális szigorral és gyorsasággal járjanak el az ügyben. Megkeresésünkre Roxana Cristea, a rendőrség sajtószóvivője nem tudott további részletekről beszámolni, elmondta viszont, hogy kollégái nagy erőkkel nyomoznak az ügyben.

Scholtz Béla, a Mezőgazdasági Kamara munkatársa a Szatmár.ro megkeresésére kijelentette, kizártnak tarja, hogy a maradványok Szatmár megyéből származnának. Egyrészt, mert jelentős mennyiségű állatról van szó, másrészt pedig, mert a megyében nincs olyan vágóhíd, ahol lovakat vágnak le.

Érdekes egybeesés, hogy Nagy-Britanniában és Franciaországban a hétvégén robbant ki egy lóhússal kapcsolatos botrány. Ebben a francia cég azzal vádolta meg romániai beszállítóját, hogy a marhahúsba szándékosan olcsóbb lóhúst kevert...

Scholtz nem tarja kizártnak, hogy a két esemény között kapcsolat lehet. Mi több, felhívta a figyelmet, hogy hamarosan kezdődnek a tárgyalások Románia schengeni csatlakozásáról. „Egy hét alatt két ilyen botrány biztosan nem tesz jót. Oknak kevés, ürügynek viszont, egyebek mellett elég lehet, hogy egyes országok megvétózzák a csatlakozást", mondta a szakember. Aki ezen logika mentén azt sem tartja kizártnak, hogy külföldről irányított szándékos lejáratás következtében kerültek oda a koponyák.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: