2005-12-21 19:44:03• hírek • Szatmár.ro

Mutasd a ruhád!

564.jpgÖsszeállításunkból kiderül, miért vannak „zöld korszakaink” és miért szomjazunk a rózsaszínre.

Mindnyájan éreztük már, hogy azt a bizonyos élénk színű sálat vagy sapkát meg kell venni! Aztán ha megvolt, hosszú hónapokig csak porosodott a szekrényben. Összeállításunkból kiderül, miért vannak „zöld korszakaink” és miért szomjazunk a rózsaszínre.

 

A színek speciális elektromágneses rezgésükkel – hullámhosszukkal és frekvenciájukkal – jelentős befolyást gyakorolnak ránk. Akár figyelünk rájuk, akár nem, hatással vannak szervezetünkre. A fényhiány lelki, fizikai megbetegedéshez vezethet.

A világos pasztellszínek nyugtatnak, pihentetnek, a sötét vagy az élénkebb színek pedig energiával töltenek fel minket. Tudattalanul is olyan színekkel veszszük körül magunkat, amelyeknek gyógyhatására éppen szükségünk van. Ezzel magyarázható a hirtelen felindulásból megvásárolt rikító sárga ruhadarab vagy az egyszínű konyhafelszerelés.

Sajnos kevesen vannak, akik tudatosan veszik körül magukat színekkel, illetve akik tudnák, mit jelent az, ha szervezetük rózsaszínre szomjazik. A színterápia többek között erre ad választ: segít megismerni önmagunkat.

Az utóbbi időben a lélekgyógyászatban is alkalmazzák a színterápiát, elsősorban kiegészítő kezelésként. Már hazánkban is vannak intézmények, amelyek kihasználják a színek jótékony hatásait: egyre több kórház váltja fel hagyományos fehér falait narancsra vagy zöldre.

Bár a színek emberi szervezetre gyakorolt hatásának bizonyítását csak az 1900-as években kezdték komolyan venni, terápiás hatóerejét már az ókori egyiptomiak és a görögök is tudatosan alkalmazták. A betegeket olyan helyiségbe fektették, amelynek ablakait színes, főként piros, kék vagy ibolyaszínű anyagokkal takarták be. A napsugarak rezgései új minőségre tettek szert, s pozitívan hatottak a betegségre a test, a lélek és a szellem területén is.

A színterápiában alapvető feltétel, hogy tiszta színeket használjunk. A legtisztább színfrekvenciák természetes úton jöhetnek létre, és mindenki által hasznosíthatók. A terápiának sokféle módja ismeretes. A legegyszerűbb, ha öltözékünk, tárgyaink kiválasztásakor figyelünk a belső hangra, amely súg, hogy milyen színre vágyunk.

A színek funkciója és jelentése

Piros-vörös: élénkít, aktivizál, serkenti a vérellátást. Az élet és a halál színe.
Zöld: nyugtat, ellazít, összhangot teremt test és lélek között. Lehet az éretlenség, a tapasztalatlanság jelképe.
Narancssárga: erősít, segíti a pozitív energiák áramlását. Oldja a stresszt, derűssé tesz.
Kék: nyugtat, hűsít, jó hatással van a szemre, gyulladásokra, fájdalomra. Az elmélkedés és megnyugvás színe.
Fehér: fájdalomcsillapító hatású. A tisztaság, egyszerűség jelképe. Az öröm, bizonyos kultúrákban a gyász színe.
Lila: antidepresszánsként hat. A mértékletesség színe. Akkor választjuk, ha befelé szeretnénk fordulni. D. Á. NANA

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: