2009-07-31 14:36:28• hírek • Gozner Gertrud

Divatcikkek féláron

Augusztus elsején kezdődik országszerte, így Szatmárnémetiben is a learázások időszaka.

Ebben a periódusban a vásárlók az eredeti árnál olcsóbban, akár a feléért juthatnak hozzá a tavaszi-nyári kollekciók darabjaihoz. A törvény szerint minden évben kétszer lehet szezonvégi kiárusítást tartani. Január 15. és április 15. között az őszi-téli, augusztus 1. és szeptember 30. között a tavaszi-nyári kollekciókra hirdethetnek meg árleszállítást a kereskedők.

A jogszabály arról is rendelkezik, hogy milyen árucikkekre alkalmazható a csökkentett ár: ilyenek a ruházati, bőrdíszműves, lábbeli, idényjellegű sport és turisztikai cikkek. Kiárusítás esetén a kereskedő a beszerzési áron alul is eladhatja a terméket, holott más időszakban ezt a törvény tiltja. A leárazás kezdete előtt 15 nappal értesítenie kell a helyi polgármester hivatalt, hogy az akció milyen termékekre vonatkozik és hány napig fog tartani. A törvényileg előírt maximális árleszállítási periódus 45 nap.

Szatmárnémetiben néhány ruházati és cipőbolt már hetekkel ezelőtt meghirdette az akcióit, a legtöbb helyen 30 és 50 százalékos árengedményekkel találkozhatunk. Azonban ez a legtöbb üzlet esetben csak vevőcsalogató fogásnak bizonyult, ugyanis belépve kiderül hogy a leárazás csupán néhány termékre vonatkozik, a többségi árút még mindig egész áron kínálják a kereskedők.

Néhány ruházati bolt, holott divatárut forgalmaznak, ami könnyen a nyakukon maradhat, mégsem hirdetnek meg akciót. Nálunk nem lesz árleszállítás, mert csak most nyitottunk ki - nyilatkozta az egyik üzlet eladója. Nagyobb, hetven százalékos árengedményre inkább a nagyobb, külföldi minta szerint működő vállalkozások merészkednek, náluk tartja magát az az üzletpolitika, hogy jövőre úgyis más modellű ruhák lesznek eladhatók.

A kiskereskedők többsége visszafogott ebben a tekintetben, legfeljebb harminc - negyven százalékos árengedményre hajlandóak, hogy ne legyenek veszteségesek az eladások. Amint az egyik eladó kifejtette, ebben az időszakban jelentősen megnő az eladások száma a ruházati cikkekre, főleg a nők vásárolnak ilyenkor nagyobb mennyiségben, de a férfiak is gyakrabban térnek be ilyenkor az üzletbe.


Egyre több üzletre kerülnek ki az árleszállítást jelző hirdetések.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: