2013-12-16 17:46:23• hírek • Kocsis Zoltán

Díszpolgárrá avatták Helmut M. Bernert

Ünnepélyes körülmények között hétfő délelőtt Szatmárnémeti díszpolgárává avatták Helmut M. Bernert, a Nagyszokondon született, immár Németországban élő és alkotó írót, pedagógust. Berner közel négy évtizede hagyta el az országot, ám soha nem felejtette el gyökereit: azóta is folyamatosan azon dolgozik, hogy Szatmárt és az itt élő svábokat megismertesse új hazájával.

A Német Demokrata Fórum javaslatára és az RMDSZ-frakció kezdeményezésére a városi tanács októberben fogadta el a tervezetet, mely szerint Berner Szatmárnémeti díszpolgára lesz - ha hinni lehet a polgármesteri hivatal hivatalos honlapjának, akkor sorrendben a 21.. Az ünnepélyes átadásra december 15-én, hétfőn az Árpád-utcai Sváb Házban került sor.

„Csak aki gyökereit ismeri, az lehet nyitott másokkal szemben. Mi szatmáriak bizakodva tekinthetünk a jövőbe, mivel gazdag történelem és tradíció áll mögöttünk", kezdte díszbeszédét Berner. Az író a továbbiakban emlékeztetett arra, hogy a hatékony közigazgatás valamennyi ott lakó életére pozitívan hat. „A lakosság bizalma a politika értékének fokmérője. Európának szüksége van a felelősség kultúrájára. Az eurózóna egyes államainak magas adóssága bizonyítja ezt", jelentette ki.

„Szatmárnak jó híre van Németországban, én pedig 30 éve azon dolgozom, hogy megismertessem Németországgal Szatmárt és az itteni svábokat", tette hozzá Berner, aki 30 éve szerkeszti a Sathmarer Heimatbrief című folyóiratot, amely öt éve a Brücke, azaz Híd nevet viseli.

Az ünnepségen méltatta Berner tevékenységét és személyiségét többek között Dorel Coica polgármester, Johann Forstenheizler, a Német Demokrata Fórum Szatmár megyei szervezetének elnöke, Eugeniu Avram prefektus, Riedl Rudolf, a megyei tanács alelnöke, valamint George Vulturescu költő. Utóbbi szerint Berner nem is csak a szatmáriak, de az egész Erdély szellemiségét képviseli, míg Riedl az ünnepelt vitalitását és munkaerejét emelte ki. "Szatmárért dolgozott egész életében, mindegy, hogy éppen Stuttgartban, Ravensburgban vagy Szatmáron volt", jelentette ki.

Helmut M. Berner nagyszokondon született, 1973-ban hagyta el Romániát és emigrált Németországba. Sokakkal ellentétben azonban ezt követően nem égetett fel minden hidat maga mögött és soha nem felejtette el gyökereit. Olyannyira nem, hogy a rendszerváltást követően tevékeny szerepet játszott a Német Demokrata Fórum létrejöttében és megerősödésében: az ő segítségével sikerült például felvenniük a kapcsolatot az akkor még Bonnban székelő német kormánnyal.

Időközben Berner lett a Németországban Élő Szatmári Svábok Egyesületének elnöke, ilyen minőségében is gyakran megfordult Szatmárnémetiben - legutóbb idén augusztusban.

A pedagógusként tevékenykedő Bernernek novellái, versei jelentek meg, és több román költő versét fordította le  német nyelvre. A művészet mellett a tudománynak is komoly figyelmet szentelt, hisz több szatmári sváb falunak írta meg a monográfiáját, eddig utolsóként Kálmándét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: