2019-11-26 13:24:37• hírek • Bede Emőke

Disznóvágáskor ne feledkezzen el a trichinella-vizsgálatról sem!

Képünk illusztráció. Forrás: wikipedia.org
Képünk illusztráció. Forrás: wikipedia.org

A hagyományos disznóvágások közeledtével a trichinella-vizsgálat kötelező elvégzésére szólította fel a lakosságot a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA), hiszen csak így előzhető meg a kevésbé ismert, de annál veszélyesebb betegség, a trichinellózis.

A betegséget a Trichinella több típusa, például a T. spiralis, T. britovi, T. natíva nevű, szabad szemmel nem látható fonalférgek okozzák. Az emberi szervezetbe a trichinella fertőzött hús vagy abból készült húskészítmény (kolbász, sonka, stb.) elfogyasztásával kerül be, épp ezért a DSVSA mindenkit arra int, ne mulasszák el bevizsgáltatni a háztáji sertésből vagy vaddisznóból származó húst és/vagy húskészítményeket.


Milyen tünetek jellemzik a fertőzést az emberben?

„A fertőzött hús fogyasztása után az elfogyasztott lárvák mennyiségével arányos súlyosságú gyomor-bélrendszeri gyulladás alakul ki, mely hasmenés, hányinger, hányás, hasi fájdalom formájában jelentkezik a fogyasztást követő 2-28 napon (leggyakrabban 7-10 napon) belül. Amikor a lárvák a véráramba jutnak, gyakran akár 39-40 °C fokos láz, izom- és ízületi fájdalmak, nagyfokú szemhéjduzzanat, nehézlégzés, idegrendszeri tünetek, a szívizomkárosodás alakulhat ki” - írja a trichinellózisról a webbeteg.hu.


Hol végeznek trichinella-vizsgálatot Szatmár megyében?

Szatmár megyében a szűrés az állat-egészségügyi hatóság összes városi és községi kirendeltségén, valamint több magán állatorvosi rendelőnél is elvégezhető. Ez azt jelenti, hogy Szatmárnémetiben a Nagypiacon, Nagykárolyban és Avasfelsőfaluban ugyancsak a piacokon, Erdődön, Batizon, Lázáriban, Apában, Tasnádszántón, Mezőteremen, Pálfalván, Kolcson, Középhomoródon, Szamosbordhídon, Alsószoporon, Krasznabélteken, Szatmárnémetiben, Avasfelsőfaluban, Sárközújlakon, Halmiban, Aranyosmeggyesen, Turcon, Túrterebesen, Érkáváson, Érszakácsiban és Szokondon pedig az állatorvosi rendelőkben lehet bevizsgáltatni a húst.


A vizsgálat elvégzéséhez a tulajdonosnak/kérelmezőnek az állat rekeszizmából kell mintát vinnie, illetve kéznél kell legyen személyi igazolványa, a sertés füljelzője, valamint az analízis 23,80 lejes ellenértéke. Ugyanakkor a DSVSA felhívja rá a figyelmet, hogy a magánrendelők díjszabása változhat.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: