2009-02-08 11:58:13• hírek • Szatmár.ro

Disznótoros-versenyen jártak

A kálmándi és a börvelyi önkormányzatok csoportjai szombaton részt vettek a nagyecsedi Lápi Disznótoroson.

A.rendezvény lényege, hogy a csapatok levágják és feldolgozzák a helyszínen megvásárolt sertést, amelyből hagyományos ételeket készítenek: a zsűri döntése alapján a főszervezők díjazzák a legjobb, legegyedibb ízeket produkáló disznóvágókat. A Kiss Zoltán alpolgármester vezette börvelyiek csapata 10 főből állt, a főmészárosok Fézer Lipták Attila voltak.

A település sátra hagyományos népi eszközökkel volt kidíszítve. Véres-májashurka, töltött „csuka", kolbász, töltött oldalas, disznófősajt, párolt kolbász, császárszalonna, tepertő készült a börvelyi szorgos kezek alatt. A kálmándiak 20 fős csoporttal képviseltették magukat, és a hagyományos sváb disznóvágás szokásait mutatták be, nagy sikerrel: vagyis a sertést a leszúrás után forrázóteknőben kopasztották meg.

Ők kolbászt, hurkát, „csukahúst" töltöttek, de nem hiányzott a toroskáposzta, a hagymás vér, a bográcsos sem. Ezt a küldöttséget Balogh Sándor és Schlachter Ferenc vezették, a főhentesi teendőket Czimmermann József látta el.

A rendezvényen jelen volt Veres János, magyarországi pénzügyminiszter, illetve látogatást tett a megyebeliek sátrainál Csehi Árpád megyei tanácselnök is, aki azt ígérte: jövő évtől Szatmár megyében is rendeznek majd hasonló sertésfeldolgozó versenyt.

Elmaradhatatlan termék: minden standnál készítettek kolbászt

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: