2012-09-14 10:32:03• hírek • Kocsis Zoltán

Diszkrimináció ellen, a toleranciáért fociznak szatmári gyerekek Párizsban

Rendkívüli élményben lehet részük azoknak a szatmári gyerekeknek, akik a Stea Egyesület és a Solidarité Enfance Roumanie támogatásával október 26. és november 5. között Párizsba utazhatnak. A francia fővárosban részt vehetnek a világméretű Fraternity Cup 2012 elnevezésű rendhagyó labdarúgótornán és tucatnyi ország hátrányos helyzetű gyerekével ismerkedhetnek meg.

A másfél hetes eseményt a La Voix de l'Enfant, a Laureus Sport for Good, a Parcours d'exil és a Korhom karitatív szervezetek valósítják meg. A romániai gyerekek mellett Marokkóból, Ruandából, Madagaszkárból, Argentínából, Brazíliából, Izraelből, Palesztinából, Bosznia-Hercegovinából, Indiából, Nepálból és természetesen a házigazda Franciaországból vesznek részt a programon.

A tíz napos labdarúgó tornán 11-13 év közötti gyerekek léphetnek pályára, minden csapatban három fiú és három lány, valamint két pedagógus kap majd helyet. November 4-én pedig egy gálameccs zárja az eseményeket a sport és a kulturális élet valamint a civil szféra ismert személyiségeinek közreműködésével.

Ezek kívül a gyerekeknek alkalmuk lesz megismerkedni olyan sportágakkal, amelyek hazájukban kevésbé ismertek. Emellett alkalmuk adódik majd meglátogatni Párizs néhány látványosságát, mint az Eiffel tornyot, az Asterix parkot, a polgármesteri hivatalt vagy a Cité des sciences et de l'industrie (A tudomány és az ipar városa) elnevezésű tudományos központot.

Mint minden hasonló találkozó, ez is remek alkalom lesz a gyerekek számára, hogy megismerkedjenek a földkerekség más részein élők kultúrájával, hagyományaival. Szociális témájú műhelymunkán ismerkedhetnek meg társaik problémáival, gondjaival. Hasznos tapasztalatcserére ad alkalmat ugyanakkor a részt vevő pedagógusok, oktatók számára is.

A rendezvény célja, hogy hadat üzenjen az erőszaknak, a diszkriminációnak. Feladata, hogy hirdesse a szociális és kulturális diverzitást; a sport általi integráció lehetőségét; az multikulturalitást, az egyenlőséget, a szolidaritást, a toleranciát, tudatosítsa az önbecsülés fontosságát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: