2014-11-07 15:55:15• hírek • MTI/maszol.ro

Diszkriminatív a kormány székelyföldi szállodaadománya

Diszkriminatívnak nyilvánította a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) azt a sürgősségi kormányrendeletet, amellyel a bukaresti kabinet a Kovászna és Hargita megyei ortodox püspökségnek juttatta a Kovászna városban álló Fenyő (Bradul) szállót.

A CNCD döntése értelmében a kormány vallási alapon diszkriminált. A sürgősségi kormányrendelet ugyanis hátrányos helyzetbe hozta a többi felekezetet az ortodox egyházzal szemben, ez pedig ellentmond a vallási törvénynek és az alkotmánynak.

Asztalos Csaba, a CNCD elnöke elmondta, a testület csupán egy álláspontot fogalmazott meg, amely jogi szempontból nem kötelező érvényű. "Egy korábbi alkotmánybírósági döntés értelmében mi nem semmisíthetünk meg törvényt vagy kormányrendeletet, viszont véleményt mondatunk, és ezzel a parlamentnek is számolnia kell" - nyilatkozta Asztalos Csaba.

A hatóság háromszéki panaszok alapján járt el az ügyben. A panaszosok egyike, Gazda Zoltán az MTI-nek elmondta, az ügyben pert is indítottak a kormány ellen. Kovásznai és sepsiszentgyörgyi személyek, valamint a hátrányosan megkülönböztetett magyar egyházak a kormányrendelet hatálytalanítását kérték, valamint azt, hogy juttassák az épületet Kovászna önkormányzatának.

A panaszosok azt tartották felháborítónak, hogy miközben a történelmi magyar egyházak a kommunista hatalom által államosított ingatlanaikat sem kapták maradéktalanul vissza, a kormány székelyföldi szállodaadománnyal ajándékozza meg az ortodox egyházat.

A bukaresti kormány egyébként "a román nép nemzeti identitásának a megőrzésében lényegbevágó szerepet játszó Román Ortodox Egyház támogatásának" erkölcsi parancsára hivatkozott a kormányrendeletben.

A tavaly karácsonykor kihirdetett sürgősségi kormányrendelet azonnal hatályba lépett. Az ortodox egyház azóta felújította a 89 szobás szállodát, amely fölött korábban az Állami Protokollalap rendelkezett. A jogszabály azóta a parlament elé került. A szenátus februárban elfogadta a rendeletet, a képviselőházban azonban még nem szavaztak róla.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: