2012-02-20 13:40:19• hírek • MTI

Diszkriminációra panaszkodnak a székelyföldi románok

A nép ügyvédjének panaszkodtak vélt hátrányos megkülönböztetésük miatt a székelyföldi románok civil szervezetei. Lapértesülések szerint "leforrázottan" távoztak a találkozóról.

A székelyföldi románokat érő diszkriminációra panaszkodott a nép ügyvédjének a Hargita, Kovászna és Maros Megyei Románok Polgári Fórumának vezetője, Ioan Lacatusu. A székelyföldi románok érdekvédelmét ellátó szervezet sepsiszentgyörgyi látogatása alkalmából fordult Gheorghe Iancu ombudsmanhoz.

A panaszos szerint a helyi és megyei illetékes intézmények figyelmen kívül hagyják az Országos Diszkriminációellenes Tanács tizenöt olyan határozatát, amelyek a románokat érő hátrányos megkülönböztetés megszüntetésére vonatkoznak. Szerinte ilyenek például azok az esetek, amelyekben a magyar nyelv ismeretét szabják meg köztisztviselői állások betöltésének előfeltételeként, vagy amikor az önkormányzatok közpénzből kulturális eseményeket rendeznek, amelyeket kizárólag magyar nyelven népszerűsítenek, és amelyeken eltűrnek szélsőséges megnyilvánulásokat is. Lacatusu arra is panaszkodott, hogy a román egyesületek jóval kevesebb támogatást kapnak az önkormányzatoktól, a tanügyi törvény kisebbségekre vonatkozó előírásait pedig nem alkalmazzák a székelyföldi román közösségre.

A Háromszék napilap beszámolója szerint Kovászna megye elöljárói eltúlzottnak vélték a román panaszokat. Sztakics Éva, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere elmagyarázta, a kisebbségi támogatás azoknak a tanintézményeknek jár, amelyekben a román nyelv és irodalom, valamint Románia történelme mellett a kisebbség nyelvét és irodalmát, valamint történelmét is tanítják, és ezáltal többletmunkát végeznek. Márton Árpád parlamenti képviselő arról tájékoztatta a nép ügyvédjét, hogy a kulturális célra szánt önkormányzati források elosztása területén Kovászna megyében a román közösség autonómiát élvez. A magyar önkormányzati képviselők nem szólnak bele abba, hogy a román közösség képviselői miként osztják fel a románoknak szánt önkormányzati forrásokat.

A nép ügyvédje arra kérte a román közösség képviselőit, írásban fogalmazzák meg panaszaikat. Kijelentette ugyanakkor, hogy természetesnek tartja a magyar közösség elvárását, hogy a vidék közhivatalnokai tudjanak magyarul is. Abban sem talált kivetnivalót, ha egy székelyföldi magyar ember otthonában a magyar zászlót lobogtatja. A Háromszék beszámolója szerint a román panaszosok leforrázottan távoztak a találkozóról.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: