2017-05-30 09:33:22• hírek • Agerpres.ro

Díszdoktorrá avatták Károly herceget Kolozsváron

fotó: clujazi.ro
fotó: clujazi.ro

A kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem díszdoktorává avatták hétfőn Károly herceget. A brit trónörökös ünnepi beszédében arra is kitért, mi vonzza őt Romániába.

"Sokszor feltették már nekem a kérdést, hogy miért jövök olyan gyakran Romániába, mi teszi oly különlegessé ezt a helyet. A válasz egyszerű: önök, romániai barátaim; az önök kulturális és természeti öröksége, hagyományaik, illetve az újítás, a változtatás képessége, amely önökben rejlik" - fogalmazott a walesi herceg.

Beszédét román nyelven kezdte, köszönetet mondva a "megtiszteltetésért", hogy Románia legnagyobb múltú egyeteme díszdoktori címet adományozott neki.

Mint hangsúlyozta, pontosan 20 évvel ezelőtt, 1997-ben járt először az országban, és teljesen magával ragadta Erdély szépsége, a régió természeti gazdagsága.

A kitüntetést a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem rektora, Ioan-Aurel Pop, illetve a felsőoktatási intézmény szenátusának elnöke, Ioan Chirilă adta át. Az egyetem vezetősége, május 8-án döntött arról, hogy díszdoktori címet adományoz Károly walesi hercegnek, az ország kulturális örökségének, multikulturális történelmi értékeinek népszerűsítéséért, az Egyesült Királyság és Románia közötti együttműködés elmélyítéséért.

"Romániai birtokai, alapítványai és egyesületei révén, a befektetések ösztönzése, a műemlékek restaurálása, a természet védelme iránt tanúsított érdeklődése és mindenekfelett személyes példája révén a walesi herceg Erdély és Románia védnökévé vált" - hangsúlyozta beszédében a felsőoktatási intézmény rektora, Ioan-Aurel Pop.

Három évvel ezelőtt, 2014. május 31-én a Bukaresti Egyetem is díszdoktorává avatta a brit trónörököst.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: