2011-12-08 07:05:39• hírek • Szatmár.ro

Nőtt a kanyarós és rózsahimlős esetek száma

Országszerte megnövekedett a kanyarós és rózsahimlős megbetegedések száma. A legtöbb fertőzést az ország északnyugati részében jelezték. Az Egészségügyi Minisztérium elrendelte kiegészító ROR-oltáskampány szervezését azokban a veszélyeztetett közösségekben, ahol gócpontok alakulhatnak ki.

Míg 2010-ben összesen 193 kanyaró-esetet jegyeztek az országban, idén ezek száma 3270-re ugrott. A legtöbb beteg Bihar (560), Kolozs (462), Máramaros (422), Szilágy (341) és Szatmár (319) megyéből jelentették.

Ugyanakkor, a rózsahimlős megbetegedések száma mintegy háromszorosa az egy évvel korábbinak: 2010-ben 350, idén már 1064 beteget tartanak nyilván.

Az egész kelet-európai régióban emelkedett a fertőzöttek száma, ennek következménye a romániai megbetegedések számának emelkedése is. A fertőzések elterjedésének fő oka, hogy gyermekekkorban elmulasztják a Romániában egészségügyi minisztériumi programban ingyenesen biztosított védőoltások beadását.

2010-ben a legtöbb beteg a beoltatlan roma gyermekek között volt, idén a fertőzés az óvodákban és iskolákban továbbterjedt a többi beoltatlan gyermekre is.

A betegség további terjedésének megakadályozásáért és a lakosság egészségének védelméért, a megyei egészségügyi igazgatóságok további ROR-oltásokat adtak be az érintett közösségekben élőknek (akik korábban nem voltak beoltva).

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: