2015-10-03 10:13:49• hírek • MTI

Diplomáciai viszály lett a gyermekcsínyből

Egy tízéves fiú és egy kilencéves kislány rongálta meg a múlt héten az egyik lengyelországi katonai temetőt - közölték pénteken a sajtóval a lengyel nyomozószervek, melyek  az orosz-lengyel diplomáciai viszályt kiváltó tettet vizsgálják.

A helyi hatóságok múlt héten  számoltak be arról, hogy ismeretlen elkövetők letépték a sírokról a díszítő vörös csillagokat, majd szétszórták azokat.  Ezen kívül három emléktáblát is tönkretettek az észak-kelet-lengyelországi Milejczyce településen lévő katonai temetőben, ahol mintegy 1600 szovjet katona nyugszik tömegsírokban.

A lengyel külügyminisztérium ezt követően elítélte a tettet, a rendőrség nyomozást indított, az ügy mindazonáltal diplomáciai viszályt váltott ki, mely a nagykövetek kölcsönös bekéretésével  járt. 

Az illetékes kerületi ügyészség főnöke pénteken, a lengyel közszolgálati rádiónak nyilatkozva úgy értékelte:  a két gyermek bevallotta tettét.  A vizsgálat során megállapították, hogy a sírokat "játékból,  gyermekes huligánságból" rongálták meg, semmi nem vallott arra, hogy "gyűlölet" vezényelte volna őket.

Mivel a 13 kor alatti kiskorúak büntetőjogi értelemben felelősségre nem vonhatók, az ügyészség megfontolja, hogy az ügyet a fiatalkorúak bíróságához továbbítják-e. Nem kizárt az sem, hogy az esetet a rasszista indíttatású tettekkel foglalkozó ügyésznek adják át, erről a későbbiekben születik döntés.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: