2013-03-02 13:07:36• hírek • Baranyi László/ MTI

Diplomáciai keretek közé kell terelni a magyar-román vitákat

A magyar-román kapcsolatok vitás kérdéseit diplomáciai kereteket közé kell terelni, mert a sajtón keresztül való üzengetés és a tüntetések nem oldanak meg semmit - hangsúlyozta Titus Corlatean román külügyminiszter egy tévéinterjúban, amelyről a Rador hírügynökség számolt be szombaton.

Corlatean kifejtette: az etnikai autonómia gondolata ellentétes a román alkotmánnyal, és Bukarest számára az okozott "nehézséget", hogy egy ilyen elképzelést "külső megnyilatkozásokkal" támogattak.

A román diplomácia vezetője jelezte, hogy meghívására a jövő hét elején Martonyi János külügyminiszter Bukarestbe érkezik, és ez jó alkalom lesz a politikai, diplomáciai párbeszédre Budapesttel, amire szerinte Románia az utóbbi 23 évben mindig nyitott volt.

"Más megnyilvánulások, a sajtó által felkapott és reakciókat provokáló nyilatkozatok, vagy az utcai megmozdulások olyan szereplőkkel, akik szükségét érzik, hogy olajat öntsenek a tűzre, nem oldja meg a problémákat. Ám Románia hozzáállása európai, demokratikus, és remélem, hogy a magyar külügyminiszterrel való megbeszélésünk nyomán újra egy hasonló szellemű, nyitott partnerre találunk" - mondta Titus Corlatean.

Műsorvezetői kérdésre válaszolva a román külügyminiszter megerősítette, hogy a látogatás megelőzi a március 10-i marosvásárhelyi tüntetést. Erre a napra Székely Nemzeti Tanács hirdetett - a Székelyföldnek területi autonómiát követelő - demonstrációt a Székely Szabadság Napja elnevezéssel.

"A külügyminiszteri találkozótól racionalitást és kiegyensúlyozottságot remélek, mert ebből az alkalomból egy évfordulóról is megemlékezünk: Románia és Magyarország stratégiai partnerségének létrejöttéről van szó, amely fontos európai tartalommal rendelkezik és gazdasági jelentőséggel bír" - hangsúlyozta a román diplomácia vezetője.

Martonyi János külügyminiszter hétfőn érkezik kétnapos hivatalos látogatásra Bukarestbe. Pénteken az M1 Ma reggel című műsorában kifejtette: látogatásának célja, hogy az utóbbi időben tapasztalt "kisebb-nagyobb viták" ellenére lehetőleg megpróbálják megőrizni a román-magyar stratégiai partnerség értékes elemeit.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: