2011-05-13 10:01:15• hírek • Kocsis Zoltán

Dinamo – Steaua a döntőben 21 év után

Beigazolódott a papírforma és Románia két legeredményesebb csapata jutott be a labdarúgó Román Kupa fináléjába: május 25.-én Brassóban a 23-szoros bajnok és 20-szoros kupagyőztes Steaua és a 18-szoros bajnok és 12-szeres kupagyőztes Dinamo csaphat össze egymással a trófeáért.

A két együttes közül a Steauának volt nehezebb dolga az oda-visszavágós rendszerű elődöntőben, hisz a hazai pályán elért 0-0 után Brassóban a 41. percben a Brandan kezezése miatt megítélt büntetőt Ilyés értékesíteni tudta, így a barcaságiak lépéselőnybe kerültek. A második félidőben sokáig hiába rohamozott a bukaresti csapat, csak Dica kapufájáig jutottak. Eljött aztán a második félidő 41. perce, amikor ismét Dica villant, 17 méteres kapáslövését Kajcsa nem tudta hárítani, így a Steaua jutott a fináléba - 1999 óta először.

Ezzel szemben a Dinamo már eleve két gólos előnnyel fogadta a Besztercét, amit V. Munteanu tíz perc elteltével már háromra nőtt. A piros-fehérek ezt követően sem álltak le, Danciulescu és Tucudean duplájára pedig csak Padurariu tudott válaszolni, így 5-1-es hazai sikerrel zárult az összecsapás, a Dinamo pedig 7-1-el jutott be a fináléba - hat év után.


Danciuelscu két gólt szerzett: egyet büntetőtőből, egyet ollózva fotó: fcdinamo.ro
Danciuelscu két gólt szerzett: egyet büntetőből, egyet ollózva fotó: fcdinamo.ro


Ez egyben azt is jelenti, hogy a Kolozsvári CFR három éves uralma után ismét fővárosi egyesület nyeri a Román Kupát. Utoljára 2007-ben a Rapid nyert és azóta bukaresti csapat nem is jutott el a döntőig. A román futball csúcsrangadójára legutóbb 1990-ben került sor a Román Kupa döntőjében, akkor egy emlékezetes meccsen a Dinamo 6-4-re nyert. Az akkor zsinórban az ötödik döntő volt, amelyben ez a két klub vett részt, összességében pedig tíz alkalommal találkoztak a fináléban. A mérleg kiegyensúlyozott, a Steaua öt győzelme mellett a Dinamo négyszer diadalmaskodott.

Bár öt plusz négy az kilenc, nincs tévedés, ugyanis az 1988-as döntő 1-1-es állásnál félbe szakadt, mivel a Dinamo játékosainál elszakadt a cérna a pártos bíráskodás miatt, Ioan Andone, a csapat akkori védője, a mostani szakvezetője pedig felháborodásában megmutatta csupasz fenekét a lelátón helyet foglaló Ceaușescu-házaspárnak. A kupát előbb a Steaua kapta majd, majd ezt a döntést visszavonták, így az 1988-as kiírásnak nincsen hivatalos győztese.

Dica kapáslövése döntött, 1999 után döntős a Steaua fotó: steauafc.com
Dica kapáslövése döntött, 1999 után döntős a Steaua fotó: steauafc.com


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: