2009-05-15 12:22:08• hírek • Parajdi Andrea

Dilemmában a helyi adminisztrációk

Bár egyet ért minden helyi adminisztráció a decentralizáció fontosságával, mindenki némileg ódzkodik az új rendszer működtetésétől, hiszen az anyagi korlátok helyi szinten komoly határokat fognak kijelölni. Ilyés Gyula polgármester úgy véli, az Önkormányzatok felelőségének nehéz lesz eleget tenni.

-A rendszerváltás óta eltelt húsz év alatt úgy a kormány, mint a helyi adminisztrációk támogatták a decentralizációt. Ez a szervezeti módosítás kibővítené a helyi szervek hatáskörét lehetővé téve, hogy a problémák helyi szinten rendeződjenek - taglalja Ilyés Gyula Szatmárnémeti polgármestere a decentralizáció előnyeit, amelyek mellett azt is megjegyzi: egyetlen gond csak az, hogy nem kellene ennyire siettetni ezt a folyamatot, hiszen megfontoltabb lépésekre van szükség, ahhoz, hogy az átadott intézmények megfelelően működhessenek.

A kormány decentralizálná a tanügyet, az egészségügyi szolgáltatásokat, a kultúrát, a sportot és még egy helyi Rendőrség működtetésére is kötelezné az Önkormányzatokat.

-Egyértelmű, hogy nem lehetne ezeknek az intézményeknek a működését átvállalni, ha nem kapnánk hozzá támogatást, ami legjobb esetben annyi összeget jelent majd, mint amennyit a kormány ezekre a célokra korábban kiutalt. Ezek a pénzek pedig semmi szín alatt nem lesznek elegendőek az egyes területek fejlesztésére - fejti ki a polgármester, aki azt nehezményezi, hogy a kormány ezzel a szervezeti módosítással azt fogja elérni, hogy ha helyi szinten bármilyen probléma adódik mindenért az önkormányzatokat teszik felelőssé, és kérik számon, pedig a kormány lesz az, aki nem biztosít megfelelő pénzösszeget a szolgáltatások működtetésére.


Ilyés szerint a jelenlegi kormány túlságosan sürgeti a decentralizációt.
Ilyés szerint a jelenlegi kormány túlságosan sürgeti a decentralizációt.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: