2010-10-22 15:57:12• hírek • MTI

Dilemmában Markó Béla

"Valóban hatalmas dilemmát" jelent Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szövetségi elnöke számára, hogy folytassa-e elnöki tevékenységét. A romániai magyar politikus egy csütörtöki rádióinterjúban azt mondta, hogy még nem döntött, versenybe száll-e egy újabb elnöki mandátumért a 2011. februári RMDSZ-kongresszuson.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szövetségi elnöke nyilatkozatával lényegében a román Gandul napilap azon értesülésére reagált, amely szerint Markó Béla lemondhat a megmérettetésről a szövetség jövő évi kongresszusán. A lap tudni véli, hogy Markó Kelemen Hunor művelődési minisztert, az RMDSZ ügyvezető elnökét támogatná az RMDSZ elnöki tisztségére, de nem kizárt, hogy Borbély László jelenlegi környezetvédelmi miniszter is versenybe száll.

"2011 februárjában tisztújító kongresszust tart az RMDSZ. Ha folytatni akarom elnöki tevékenységemet, újabb mandátumra kellene pályáznom. Jelenleg még nem döntöttem erről. 1989 decembere óta vagyok a politikai életben, és valóban hatalmas dilemma számomra, hogy folytatnom kell-e, de a megfelelő pillanatban döntök erről" - nyilatkozta Markó az RFI Romania rádiónak az Erdély Ma és a Székelyhon hírportálok beszámolója szerint.

A Gandul napilap RMDSZ-en belüli forrásokra hivatkozva közölte azt, hogy Markó Béla Kelemen Hunor művelődési minisztert, az RMDSZ ügyvezető elnökét támogatná az elnöki tisztségért folyó versenyben. Egy meg nem nevezett forrást is idéz a lap, aki szerint "Markó Béla vissza akar vonulni. Jelenleg ez a helyzet, de persze, még változhat".

A lap forrásai úgy vélték, hogy amennyiben Markó úgy látja, az általa támogatott jelöltnek nem lesz elég ereje, hogy megnyerje a szövetségen belüli belső harcot, akkor maga száll versenybe az elnöki tisztségért.

"Az ellenfelek tábora még nem eléggé körülhatárolt. A szövetségen belül Borbély László indulásáról beszélnek, de szóba került még Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök és Olosz Gergely képviselőházi frakcióvezető neve is" - állítja a Gandul.
A lap szerint a Markóhoz közel álló Borbély szeretne az RMDSZ élére kerülni, és kérte is a szövetségi elnököt, hogy őt nevezze meg utódjaként. "Miután elutasították kérését, Borbély a szövetségen belül kampányol, alternatívát kínál a Markó-féle politizálásra" - írta a lap.

"Borbély kollégái azt állítják, hogy tulajdonképpen az ügyvezető elnöki tisztséget szeretné megszerezni a környezetvédelmi miniszter, ha ezt megkapná, nem is szállna versenybe az elnöki székért" - írja a Gandul.
Borbély László szerdán arról beszélt, hogy jelenleg nem érdekelt a jövő évi kongresszus jelöltségeinek ügyében.


Markó Béla a folytatáson gondolkodik
Markó Béla a folytatáson gondolkodik


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: