2013-06-12 15:00:13• hírek • Póti Orsolya

Díjnyertes makettekből és több mint 200 origamiból nyílt kiállítás

Négy szatmári makettező, modellező, illetve origamikészítő alkotásait mutatják be június 26-ig a Vécsey-ház földszinti kiállítótermében. A kiállított munkák között számos díjnyertes alkotás is megtekinthető.

Feleg Gábor, Nagy István, Kegyes Sándor és Jurge Daniel Cristian makettjeiből nyílt kiállítás június 12-én a Szatmári Művészeti Múzeumban, azaz a Vécsey-házban a Megyei Múzeum szervezésében. A kiállítás keretében az érdeklődők közel ötven makettet és mint 200 origamit csodálhatnak meg két héten keresztül.

A kiállítók közül van, aki már 50 éve, és van aki 13 éve foglalkozik makettezéssel, illetve modellezéssel, a kiállított tárgyak között pedig láthatóak díjnyertes alkotások is, de olyanok is, akik eddig nem voltak bemutatva versenyeken.

Az egyik leglátványosabb alkotás a Feleg Gábor által készített szatmárnémeti Tűzoltótorony kicsinyített mása, amely több mint 100.000 apró agyagtéglából készült. A gyermekkora óta makettező férfi több mint egy év alatt készítette el szatmárnémeti jelképes épületének makettjét, és ezt versenyeken és egyéb kiállításokon is bemutatta.

„Makettjeimhez abszolút minden anyagot - farészecskét, agyagtárgyat és egyéb elemet - én állítok elő, festek meg és díszítek. Bár nem éppen úgy mutat, mint a boltokban vásárolható makettkészletekből előállítható alkotások, de az általam készítetteket tekintem csak igazán a saját munkámnak" - nyilatkozat Feleg a Szatmár.ro-nak.

A makettező egyébként még két díjnyertes hajót - egy Phobus fregattot és egy Golden Hind vitorlást -, valamint egy 16. századi parasztházat is bemutat a kiállításon.

Számos Szatmár megyei és érmihályfalvai épület miniatűrjét készítette el Nagy István, aki 13 éve foglalkozik ezzel a szép, de sok türelmet, némi matematikát és rajztudást is igénylő hobbival. Munkái közül a Szatmár Megyei Múzeum, az Északi Színház, a Székesegyház, a Láncos templom, a Károlyi-kastély, a Vécsey-ház és egyéb épület kicsinyített mása szerepel a tárlatban, ezek közül többet is díjaztak országos és nemzetközi versenyeken.

„A makettezés hobbiként indult, majd idővel jöttek a versenyek, a szereplés, ami végül szép eredményeket is hozott. Idén a gyulafehérvári és a miskolci kiállításokra készülök." - mondta el Nagy, akitől azt is megtudtuk, hogy van amelyik munka három hónap alatt, de van amelyik alkotás egy év alatt készül el.

Kegyes Sándor modelljeit ugyan még nem mutatta be versenyeken, de már láthattuk őket a Szatmárnémeti Szakszervezetek Művelődési Házában és egy nagykárolyi kiállításon is. Az ötven éve makettező Kegyes Sándor egy düsseldorfi tűzoltóhajóval és működőképes mezőgazdasági szerszámok modelljeivel készült a jelen kiállításra.

Több mint kétszáz színes és látványos origamit mutat be Jurge Daniel Cristian, aki ezeket 2009 óta készítette az interneten található minták alapján. A papírhajtogatás mellett makettezéssel is foglalkozik Jurge: ő készítette el a Sagrada Familia miniatűrjét és az ázsiai Yomeimon templom mását.

Egy belépőjegy a kiállításra gyerekeknek 2 lejbe, felnőttek számára pedig 3 lejbe kerül.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: