2014-10-16 16:02:45• hírek • Szatmar.ro

Díjbefizetéstől mentesülnek az önkormányzatok

Korodi Attila környezetvédelmi miniszter javaslatára mentesítik az önkormányzatokat az útügyi hatóságnak a csatornázási munkálatok alkalmával fizetett úthasználati éves bérlési díjak alól.

A Környezetvédelmi minisztérium által a Környezetvédelmi Ágazati Operatív Programon és a Környezetvédelmi Alapon keresztül finanszírozott csatornázási- és vízvezetési munkálatok nyomán az önkormányzatok jelentős összegeket - akár évi több tízezer eurót is - kellett kifizessenek úthasználati jogcím alatt az Országos Útügyi és Autópálya Társaságnak. Korodi Attila szerint ezek a bérlési díjak fölöslegesen terhelték meg az önkormányzatokat, ennek eredményeképpen pedig kevesebb munkálatot szerződtek le.

"A csatornázási és vízhálózat kiépítésére szánt európai pénzalapok lehívásában okozott fennakadást ez a díjszabási rendszer, amely amellett, hogy kusza törvényi alapon állt, akadályozta a települések fejlődését is azáltal, hogy ezek a beruházások nem abban az ütemben haladtak, amelyben kellett volna" - nyilatkozta a miniszter, aki levélben kérte az illetékes hatóságot, hogy módosítsa az erre vonatkozó rendelkezéseit.

A vízhálózat és csatornázási munkálatok finanszírozására a jelenlegi Európai Uniós költségvetési ciklusban elkülönített pénzeket a jövő év végéig lehet elkölteni. Amit nem sikerül felhasználni, attól elesik Románia. A következő tervezési ciklusban a hasonló munkálatokra már sokkal kisebb összegek vannak elkülönítve.

A díjszabásra vonatkozó rendelet október 15-én jelent meg a Hivatalos Közlönyben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: