2019-12-19 14:27:57• hírek • Bajnai Botond

Díjazták a tanintézményeket, megkántálták az időseket

Csütörtök délelőtt a Szent Antal Klinika és Idősotthon udvarán szervezett sokszínű akciót a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség. A Kölcsey Ferenc Főgimnázium készítette a legszebb ökodíszt.

 

Október 14. óta zajlik a 2019–2020-as tanév iskolák közi környezetvédelmi programja, az Újrahasznosításból jeles (Cel mai tare la reciclare) nevet viselő kezdeményezés, melyre idén 36 Szatmár megyei tanintézmény nevezett be: úgy óvodák, mint iskolák egyaránt.

A program során a résztvevő tanintézmények minden hónap 14. napján újrahasznosítási napot tartanak, ekkor lehetőség van leadni különböző elektronikai hulladékokat, ugyanakkor nagy hangsúly tevődik a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítésére is minden tanintézményben.



Ugyanakkor az idei év feladatai közé tartozott, hogy az elektronikai hulladékgyűjtés során felhalmozódott CD-lemezekből karácsonyfadíszt készítsen minden résztvevő tanintézmény, bizonyítva, hogy újrahasznosítható holmikból is lehet hasznos dolgokat készíteni.

Ezt figyelembe véve számos dísz készült el decemberre, amelyeket a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség (AMP) munkatársai díjaztak is, sőt, a bukaresti Ecotic Egyesület jóvoltából a legszebb díszt elkészítő tanintézményt egy laptoppal jutalmazták.



A díjátadóra csütörtök délelőtt került sor, méghozzá a szatmárnémeti Szent Antal Klinikán, melynek udvarán napokkal korábban, az Erdészeti Hivatal felajánlása révén sikerült felállítani egy hatalmas fenyőfát, amelyet ezekkel az újrahasznosított holmiból készített díszekkel tettek ünnepivé.

De nem csak a díszek díjazása okán gyűltek össze oly sokan a klinika udvarán, hanem vitték az örömhírt is, méghozzá annak a 45 bent lakó idősnek, akik a klinika égisze alatt működő idősotthonban élnek. Nekik énekelt a projektben résztvevő tanintézmények óvodáit képviselve több csoport, az ott lakók nagy örömére.

A helyszínen Békéssy Erzsébet, az APM igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, majd továbbította az Ecotic Egyesület üzenetét. Radu Roca az Országos Környezetvédelmi Ügynökség aligazgatója a kezdeményezés fontosságát méltatta, majd Cosmin Rațiu a klinika igazgatója mondott köszönetet e szép gesztusért.



 

Ezt követően kihirdették a díszek rangsorát, az első díjat, és ezzel az ajándék laptopot a Kölcsey Ferenc Főgimnázium nyerte el, a verseny jutalmát Pataki Enikő iskolaigazgató vette át.

A további helyezést szerző tanintézmények további támogató cégek által felajánlott ajándékutalványokban részesültek, illetve az Erdészeti Igazgatóság által felajánlott apró, fenyőfa csemetéket vihették magukkal tanintézményeikbe.








 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: