2009-05-22 15:29:19• hírek • Gozner Gertrud

Díjazták a parlagfű-gyűjtőket

Péntek délelőtt 10 órakor a Vasile Goldis Egyetem székhelyén került sor a parlagfű irtási akció során legtöbbet teljesített iskolák díjazására. A rendezvényt a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség, a Megyei Közegészségügyi Igazgatóság, a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség valamint a helyi önkormányzatok szervezték a Biodiverzitás Nemzetközi Napja alkalmából.

Az irtási akcióban megyei szinten 13 iskola vett részt, és összesen 390 kilogrammnyi parlagfüvet gyűjtöttek össze. A legügyesebb környezetvédőknek idén a Nagykárolyi Mezőgazdasági Líceum tanulói bizonyultak, összesen 165 kg parlagfüvet adtak le, ezzel megnyerték az első helyet.

Másodikként a kismajtényi iskola tanulói végeztek 97 kilogrammal. A harmadik helyet az érendrédi iskola diákjai foglalták el 63 kilogrammnyi összegyűjtött parlagfűvel. A többi iskola dicséretben részesült a Környezetvédelmi Ügynökség és a Megyei Tanfelügyelőség részéről. Jutalomképpen a nyertes iskolákat a helyi önkormányzatok feldíszítik cserepes virágokkal.

Az ENSZ közgyűlése május 22-ét nevezte ki a Biodiverzitás Nemzetközi Napjának, mivel ezen a napon fogadták el 1992-ben a Biológiai Sokféleség Egyezmény végleges szövegét az ENSZ Környezeti Programjának Nairobiban tartott konferenciáján A biológiai sokféleség nemzetközi napja az élővilág sokféleségére, illetve az azt fenyegető veszélyekre igyekszik ráirányítani a széles nyilvánosság figyelmét.

2009-ben ezen a napon az Invazív idegen fajokra, mint a biodiverzitást veszélyeztető faktorokra próbálják meg világszerte felhívni a figyelmet. A parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) is ezen fajok közé tartozik. A gyűjtési akció megyei szinten május 18 és 20 között zajlott.


A parlagfű a biodiverzitást veszélyeztető invazív fajok közé tartozik.

A parlagfű a biodiverzitást veszélyeztető invazív fajok közé tartozik.

 


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: