2010-12-17 15:45:34• hírek • Szatmár.ro

Díjazták a kiemelkedő eredményeket

A Dinu Lipatti Filharmónia előadótermében került sor pénteken 17 órai kezdettel az idei Szatmári Díjkiosztó Gálára, amelyen a sport és kultúra terén kiemelkedő eredményeket elért Szatmár megyei személyeket díjazták.

Immár hagyománnyá vált, hogy év végén a Szatmár Megyei Tanács és a Polgármesteri Hivatal közösen díjazza a kiemelkedő eredményeket elért sportolókat, illetve a kulturális élet főszereplőit. Az első ilyen díjátadásra 2008-ban került sor, azóta a decemberi rendezvény-dömping biztos pontja a kulturális műsorral összekötött díjátadás.

A díjakat a boríték mellett egy-egy szobrocska jelentette, amelyet az egyik tavalyi díjazott, Radu Ciobanu alkotott. Idén csupán tíz személy kapott díjat, ezt azzal magyarázták, hogy míg az elmúlt években jóval több személy kapott ilyen elismerést, most a kevesebb díjazottal magának a díjnak az értékét, fontosságát szeretnék növelni.

Az első díjazott Gergely Csaba volt, festőművész, a szatmári Képzőművészek egyesületének jelenlegi elnöke volt. amióta átvette a vezetést az egyesületben, jócskán megszaporodtak a kiállítások és különböző rendezvények. Csak 2010-ben több mint 40 képzőművészeti kiállítást szervezett. Ovidiu Suciu elsősorban irodalmi és néprajzi munkásságával érdemelte ki az elismerést. 47 éves karrierje során 18 könyve jelent meg, öt most is kiadásra vár és még további öt könyv ötlete van a fejében. Állandó munkatára volt több irodalmi lapnak és néhány évig romántanárként is tevékenykedett.


A díjat jelentő szobrot Radu Ciobanu alkotta
A díjat jelentő szobrot Radu Ciobanu alkotta


Radu Botar is díjat kapott, az Északi Színház román társulatának tagja színészként és rendezőként tevékenykedik, a színpadon eddig 69 szerepben tűnt fel, tévéadásokat szerkeszt, négy filmben szerepelt és a színészmesterséget már nem csak űzi, de tanítja is. Szintén sz Északi színház művésze, Nagy Csongor is díjban részesült: a magyar színtársulat színészét valószínűleg senkinek nem kell bemutatni, aki az utóbbi években magyar darabot látott a szatmáriak előadásában. Számos szerep, rengeteg főszerep fűződik a nevéhez.

Voicu D. Rusu szintén kulturális tevékenységéért kapott díjat: az utóbbi időben a Szatmár Megyei Könyvtár igazgatója volt, ám karrierje során tanárkodott, újságíró, publicista volt, részt vett az Olimpia Fc vezetésében. Leontina Dorca az Avasi hagyományok őrzése miatt kapott elismerést, a koreográfus nevéhez fűződik a többek között a Cununita néptánccsoportnak a megalapítása is.

A Szatmár Megyei Múzeum régészeti osztályának a vezetője, Dr. Gindele Róbert is elismerést kapott. A nevéhez rengeteg régészeti lelőhely feltárása, számtalan kiállítás megszervezése fűződik. Tizenöt tanulmánya jelent meg a régészet témakörében, német, román és angol nyelven. Franz Lamprecht a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia vezetőjeként kapott elismerést, bár elfoglaltságai miatt azt egy nappal előbb már átvette. A karmesternek is nagy szerepe van abban, hogy a filharmónia zenekarát Európaszerte ismerik és elismerik.


Átadták a díjakat


A sportolók közül a nagykárolyi Ernyi Kinga kapott elismerést. A 14 éves ifjú hölgy hét éve karatézik, a 2010-es évben pedig 15 érmet szerzett klubjának, ebből 11 volt első helyet jelentő aranyérem. A szatmárnémeti Tataran Amaliának is remekül sikerült az év, sikert sikerre halmozott. Egész évben versenyezett, a párbajtőröző tehetség a gálán sem tudott részt venni, ugyanis éppen egy újabb versenyen bizonyított.

A gálaesten átadták az Év emberének megválasztott Gabriel Strempelnek is a díjat, amit rossz egészségi állapota miatt unokája vett át. Az akadémikus, professzor történészként szerzett hírnevet magának, rengeteg kitüntetéssel büszkélkedik, többek között a Román Akadémiai Könyvtár tiszteletbeli igazgatója is.


Ernyi Kinga is átvette a díjat
Ernyi Kinga is átvette a díjat


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: