2019-02-22 11:35:09• hírek • Nagy Tímea

Díjátadó: végéhez érkezett az Örökségünk Őrei vetélkedő Szatmár megyei szakasza

Az Örökségünk Őrei – Fogadj örökbe egy műemléket! vetélkedő megyei szakaszának díjátadó ünnepsége csütörtök délután, az Iparos Otthonban zajlott.

A népes diáksereget és tanáraikat a szervezők, valamint a zsűri egy része fogadta. Szénás Szabolcs, a megyei megmérettetés koordinátora üdvözölte a közönséget, majd bemutatta a zsűrit. A pályamunkák értékelésében Enyedi Anna Regina művészettörténész, Szőcs Péter történész, Muhi Sándor műveszettörténész és Butka Gergő kommunikációs szakember vettek részt. Az átadón Turos Lóránd szenátor, Rákosi Réka Renáta tanfelügyelő, Kallós Zoltán főtanfelügyelő helyettes is részt vettek.

 

 

A délután első mozzanataként a csoportok és az örökbefogadott épületek beszámolóját hallhattuk. Ezt követően a zsűri jelenlévő tagjai meséltek saját benyomásukról a megmérettetéssel- és a nyújtott teljesítménnyel kapcsolatban. Záróakkordként a díjátadó és a csoportkép készítese történt.

 

 

A beszámolók sorát a Nagykárolyi Elméleti Líceum csapata kezdte. Sokat gondolkoztak, mely épületet válasszák, ám a méltán ismert Károlyi kastélyt kihagyták a lehetségesek sorából. Végül a nagykárolyi Aranyszarvas fogadóra voksoltak. A polgármesteri hivatal épületének története, történelmi- és kulturális értékei kevésbé ismertek még a helyi lakosság körében, ezt szerették volna tevékenységeikkel szemléltetni.

 

 

A szatmárnémeti Avram Iancu Általános Iskola tanulói voltak szinte a legfiatalabb indulók. A zsűri külön kiemelte, mennyire örvendenek az általános iskolások részvételének. A gyermekek a Vasútállomást és történetét, valamint a vasúti tömegközlekedést népszerűsítették eseményeikkel és médiamegjelenéseikkel. Az építmény históriáját illetően ők maguk is részt vettek izgalmas előadásokon.

 

 

A Hám Hános Római Katolikus Teológiai Líceum ifjai a Római Katolikus Püspöki Palota őreivé váltak. Az iskola és az intézmény szorosan kötődnek egymáshoz, a nebulók sokszor megfordulnak a “szomszédban” a diákévek alatt. A vetélkedő időtartama alatt a csapattagok többek között idegenvezetést vállaltak sulitársaik és más oktatási intézményből érkezők számára.

 

 

A Kölcsey Ferenc Főgimnázium növendékei a Várdomb utcai Zsinagógát vették szárnyaik alá. Nagyívű vállalkozásba fogtak a tizenévesek, célként az előítéletek megváltoztatását említették első helyen. A templomot mindenki örökségének tartják, Szatmárnémeti örökségének. A számtalan esemény és tevékenyég közül a jótékonysági estet emelték ki, melynek bevételét a Zsinagóga számára ajánlották fel. A közös  erőbedobás csapatot formált a csoportból.

 

 

Az Óvári Általános Iskola indulóit a díjátadón a Keresztesi Csaba történelem tanár képviselte. A vetési Vlád-kápolna őrei figyelemre méltó munkát végeztek a megmérettetés több hetes időtartama alatt. Minden hétre akadt valamilyen aktivitás, nem voltak restek. Történelmi- és kultúrális előadásaikat több százan látták és hallották. Az egyetlen vidéki, ráadásul általános iskolás alakulat törekvéseit a zsűri egésze külön szóbeli dícséretben részesítette.

 

 

A Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum köre az oktatási intézmény "névrokonát", a nagykárolyi Kalazanci Szent József templom kulturális értékeit tárta közszemlére. Tevékenységeik révén nem csak a diáktársaik, hanem a városi lakosság is bepillantást nyert abba a gazdag történelmi kincstárba, mely több száz éve várja híveit és látogatóit. Ezzel nagykároly másik kevésbé ismert műemlékéről is lerántották leplet.

 

A bemutatót követően a zsűri megköszönte a diákok kitartó és alapos munkáját, a tanárok közreműködését, útmutatását.

 

 

Turos Lóránd szenátor először is háláját fejezte ki a diákok és a tanárok aktív részvételéért, a zsűri tagjainak és Szénás Szabolcsnak külön köszönetet mondott. Elmesélte a történetet, miként kapcsolódott be Szatmár megye az országos vetélkedőbe. Véleménye szerint a kezdeményezőknek könnyű dolguk volt, mivel csak elhintették a magvakat és a megmérettetés felhívására több száz diák kapta fel a fejét megyeszerte. Turos számára a diákévek maradandó emlékeit nem a sikeres dolgozatok, hanem az iskolán kívüli események, versenyek, tevékenységek jelentik. Boldogan eleveníti fel mindazt a tudásanyagot, mely nem feltétlen a tanórai anyaghoz, hanem az önszorgalomból végzett kutatásokhoz köthető. Az extrakurrikuláris tennivalók során hasonló érdeklődési körű közösségre, barátokra talált. Az Örökségünk Őrei pontosan erre nyújt lehetőséget: megismerni a minden nap látott dolgokat, a tanultakat megosztani a környezettel. Hozzátette, nem elég hangsúlyos az épített örökség védelme, pedig ez is része az identitásunknak, ugyan úgy, mint hagyományaink vagy a kulturális értékeink.

 

A fáradtságos munka gyümölcse beérett. A hat pályaművet összefoglaló mappa egytől egyig nyertes a szakértők szemében, de csak kettőt engedhettek tovább a döntőbe. A megyei forduló két nyertese, pontszámoktól függetlenül a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum és a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjai.

 

 

A vetélkedő idei döntőjét Szatmárnémetiben rendezik, március 9-én. A csapatok egyéni, 7-10 perces előadásokkal készülnek, mely a választott épülethez köthető egyik szignifikáns történetet mesél el.

 

A megyei forduló résztvevői, Turos Lóránd szenátor felajánlásával, helyezéstől függetlenül egy egynapos Aquastar Gyógy- és Élményfürdő látogatásban részesülnek. A Szatmár Megyei RMDSZ és az Identitás Alapítvány jóvoltából pedig egy Szatmár megyei kiránduláson vehetnek részt. Az élmények mellett egy-egy oklevélben is részesültek a csoportok, mely a kitartó és magas színvonalú munkájuk bizonyságául szolgál.

 

A diákok tevékenységükkel ráébresztik a lakosságot arra, érdemes nyitott, a homlokzatokra szegezett tekintettel járni. Olyan kulturális kincsek lapulnak rég elfeledett épületek omladozó falai közt, melyek évtizedes-évszázados legendákról adhatnak számot. Megérdemelnék az odafigyelést. Épített örökségünk védelmével és rekonstrukciójával hozzájárulhatunk történelmünk, hagyományaink és magyarságunk megőrzéséhez.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: