2013-02-07 17:12:08• hírek • Kocsis Zoltán

Díjátadó gála parancsszóra!

„Felháborítónak és sajnálatosnak" nevezte Magyar Lóránd és Stier Péter, az RMDSZ városi illetve megyei tanácsosa, a két intézmény kulturális bizottságának tagjai a csütörtökön összehívott sajtótájékoztatón azon eljárást, amint „Szatmárnémeti és Szatmár megye vezetői" önkényesen eldöntötték: kik méltóak arra, hogy a péntek esti díjátadó gálán elismerésben részesüljenek.

Magyar és Stier elmondták, a megyei kulturális intézmények, sportklubok ajánlatai alapján előbb egy 56 nevet tartalmazó jelöltlistát állítottak össze. A Szatmárnémeti Városi Tanács és a Szatmár Megyei Tanács kulturális bizottságainak tagjai ezt követően két „jó hangulatú, konszenzusra épülő, konstruktív" megbeszélésen előbb 23-ra szűkítették a jelöltek névsorát, majd összeállították a díjazottak tízes listáját.

„Tegnap (szerdán, szerk.) aztán telefonon értesítettek minket, hogy másfél óra múlva ismét gyűlés van. Mintha nem tudnák, hogy egyes munkahelyekről nem lehet csak úgy elmenni. A 19 személyből nem is jelent meg csak hét - tehát még a döntéshozatalhoz szükséges fele plusz egy személy sem volt meg. Elébünk tettek egy listát, amelyen csak öt olyan személy neve szerepelt, akit a bizottság egy héttel korábban megszavazott", magyarázta felháborodva a két RMDSZ-es tanácsos. Jelzésértékű, hogy a három jelen lévő RMDSZ-es tanácsoson kívül mindenki megszavazta az új listát...

„Ki merem jelenteni, hogy a listáról lekerült román és magyar személyek teljesítménye alapján jelentősen felülteljesítettek, mint azok, akik felkerültek rá", jelentette ki Stier.

„Felháborító, hogy egy élet munkájáról, a közösségért tett tevékenység megítéléséről ily módon döntenek! Egy ilyen kérdésben nem politikai szempontból kell dönteni. Különben felmerül a kérdés, hogy politikai fizetséggé degradálódott a három évvel ezelőtt életre hívott díjátadó gála?", tették fel a költői kérdést a tanácsosok.

Noha Magyar és Stier nem akart nevesíteni, előbbi nem tudott elmenni szó nélkül a Sportklub vívóinak mellőzöttsége mellett. „Méltán világhírű vívóiskola működik Szatmárnémetiben, amelynek csapata a Bajnokcsapatok Európa Kupájában küzd, egyik párbajtőrözője pedig a román válogatottban szerepel. Mégis, ők semmilyen jutalmat nem érdemelnek a döntés értelmében. Elfogadhatatlan, hogy egyesek igyekeznek összemosni a döntéshozó és a végrehajtó hatalmat! Mi lesz a következő lépés? Megszüntetik a városi és a megyei tanácsot?" fakadt ki Magyar, önkényuralmi módszernek nevezve a történteket.

A két tanácsos kijelentette, a Szatmárnémeti és a Szatmár megye vezetőinek eljárása ellen a péntek estei (17.00) gáláról való távolmaradással tüntetnek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: