2014-05-09 16:49:06• hírek • Kocsis Zoltán

Díjat kapott három RMDSZ-es Szatmár megyei polgármester

Három Szatmár megyei RMDSZ-es polgármestert tüntettek ki péntek délután Szatmárnémetiben. Kovács Jenő, Gaman Mihály és Papp Tibor az európai uniós támogatások példaértékű lehívása, felhasználása és életbe ültetése miatt kapott díjat. A kitüntetést Hegedűs Csilla örökségvédelmi államtitkár adta át.

Méltatásában Pataki Csaba kiemelte, Szatmár megyében 19 polgármestert ad az RMDSZ és további hetet a „csapattárs" Német Demokrata Fórum. „Közülük nagyon sokan megérdemelnék ezt az elismerést", jelentette ki a szenátor.

„Érendréd nincs az országút mellett, mégis sikerült a megye és az Érmellék színfoltjává válnia. Rengeteget változott ott az életszínvonal az elmúlt években: új út készült, sikerült felújítani az iskolát, a kultúrházat, a templomot. Emellett még rengeteg lehetőség rejlik ott, gondolok például a termálvízre. Ám sok mindent elmond Papp Tibor tevékenységéről, hogy annak ellenére meg tudta őrizni tisztségét, hogy a községben a magyarság aránya alig haladja meg a 40%-ot", fejtette ki Pataki.

A politikus méltatta Gaman Mihály tevékenységét is, mondván „Pusztadarócon is sokat változott az élet. Nem volt könnyű, de megújult az iskola, a kultúrház, a kúria. Van élet és van tenni akarás. Ezt bizonyítja, hogy a népszámlás adatai szerint az általános tendenciák ellenére az elmúlt évtizedben nőtt a község lakosságának száma", fogalmazott Pataki.

A megyei RMDSZ elnöke hasonlóan dicsérő szavakkal illette Nagykárolyt és első emberét, Kovács Jenőt. „Ki merem jelenteni, hogy a hasonló méretű városok között Nagykároly országos szinten az első háromban van. Igaz ez az egy főre lehívott uniós pénzek terén is. Nagykárolyról sokaknak csak a Károlyi-kastély jut eszükbe, ám azt már kevesen tudják, hogy azzal kapcsolatban három uniós pályázatot sikerült megnyerniük. De sikerült pályázatot nyerni a víz- és kanalizálási hálózat bővítésére is, van továbbá megnyert integrált városfejlesztési pályázata is. Színház épül, új polgármesteri hivatal épül, közösségi ház és új iskolaszárny épült az elmúlt években", mondta Pataki, az RMDSZ parlamenti frakciójának támogatásáról biztosítva valamennyi polgármestert.

Hegedűs Csilla államtitkár gratulált a polgármestereknek az elért eredményekhez, majd felhívta a figyelmet arra: mindezek azért is jöhettek létre, mert a magyarság képviselve van ott, ahol kell. „Ezért nagyon fontos, hogy egy emberrel több képviselje Szatmárt a parlamentben és minél többen képviseljék az erdélyi magyarságot Brüsszelben", jelentette ki.

Két évvel azt követően, hogy Szatmárnémeti elnyerte a családbarát önkormányzat díját, idén újabb kitüntetések létrehozásáról döntött az RMDSZ. „Azért idén, mert itt a mérleg ideje. Egyrészt, mert véget ért egy uniós finanszírozási ciklus, másrészt pedig mert a két éve nyert mandátumok lassan a feléhez érnek", magyarázta Ilyés Gyula, az RMDSZ önkormányzatokért felelős főtitkár-helyettese. A politikus szerint az uniós tagság igen is rengeteg pozitívumot hozott az erdélyi magyar közösségek számára: ilyen például az infrastruktúra vagy az intézményrendszer bővítése.

Végezetül Ilyés néhány érdekes statisztikai adatot is elmondott: Erdélyben 205 önkormányzat élén van RMDSZ-es polgármester. Ezen közigazgatási egységek 80%-ában sikerült bevezetni az ivóvizet, 70%-ában pedig sikerült felújítani az iskolákat az elmúlt hét évben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: