2010-03-03 14:30:29• hírek • Kótai Levente

Befedik a régi szeméttelepet

Környezetbarát körülményeket teremtenek a hulladéktározó helyén.

Az Európai Uniós normákat követve a román kormány kötelezte az önkormányzatokat a régi, nem környezet-barát hulladéktározók felszámolására. Ennek értelmében Szatmár megye is elindította az ehhez vezető folyamatokat.

Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere az éves költségvetés tervezetének kapcsán elmondta, hogy városunknak anyagilag is be kell szállnia ennek megvalósításába. A megyei szeméttározó lezárásához minden településnek hozzá kell járulnia, mivel a Megyei Tanács sajnos nem rendelkezik a szükséges összeggel. Az 5 millió eurót elérő összköltségből mintegy 1,2 millió terheli a megyeközpontot. A városvezető elmondása szerint az összeg előteremtésére megvannak a források, így az nem fog komolyabb nehézségekbe ütközni.

A befedés mellett a beruházás legnagyobb részét a bomlás közben keletkező gázok és folyadékok kezelőrendszere teszi ki. Mivel a tározó területét gyakorlatilag teljesen elzárják a környezetétől, az abban keletkező gázokat és folyadékokat el kell vezetni, biztosítva a helyet a további bomlásnak, ehhez pedig csatornarendszereket kell kiépíteni. A gázokra vonatkozóan arra is van esély, hogy termelődő légnemű bomlásterméknek lesz akkora hozama, hogy biogázként érdemes lesz azt hasznosítani.

A jelenlegi elképzelések szerint a befedett területet zöldövezetesíteni fogják. Hosszú távon pályázati úton vonhatóak be minisztériumi források annak érdekében, hogy az átalakított hét hektáros területet átszőjék sétányokkal, bicikliutakkal, és így alkalmassá tegyék a szabadidő kellemes és biztonságos eltöltésére.


2011-re megszűnik ez a jelenség

2011-re megszűnik ez a jelenség


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: