2016-04-25 11:39:12• hírek • Szatmar.ro

Dicséretesen teljesítettek a kolcsi gyerekek Ópusztaszeren

Tizedik alkalommal rendezték meg az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban a KerekEmese nevű, rangos vetélkedőt. A verseny az évek során egyre több csapat érdeklődését keltette fel és mára már az egész Kárpát-medencéből vannak résztvevők.

A szamoskrassói „Bem József" Általános Iskola V. osztályos csapata, választott nevükön a „Sirályok", sikeresen szerepelt a többfordulós előválogatáson és egyedüli romániai csapatként kijutott az Ópusztaszeren megrendezett nemzetközi döntőre.

A több mint 110 csapat tagjai két kategóriában mérhették össze tudásukat: Magonc (V-VI. osztály) és Csemete (VII-VIII. osztály) korosztályban. A három forduló során történelmi, néprajzi és természetismereti kérdésekre kellett válaszokat adni, valamint kézműves feladatoknak is meg kellett felelniük a versenyzőknek.

A kérdések a magyarság és a Kárpát-medence múltjára és kultúrájára vonatkoztak. A legizgalmasabbak a kreatív feladatok voltak, készítettek logót az olimpiai játékoknak, valamint terveztek sportmezt a versenyzők számára. A legszebben kivitelezett tárgyak kapták a legnagyobb pontszámot és kategóriánként 12-12 csapat jutott ki a döntőre. A mezőny nagyon erős volt és a pontszámok is nagyon szorosan alakultak.

A nemzetközi döntőre szombaton, április 23-án került sor és a szamoskrassói csapat nagyon szépen szerepelt, annak ellenére, hogy első alkalommal versenyzett. A csapatban Csomay Tamás, Lőrincz Gergő, Kajtár Dominika és Kocsis Bernadett vett részt, a felkészítő és kísérő tanár Man Gabriella volt.

A verseny főleg logikai, ügyességi feladatokat tartalmazott: volt patkódobálás, fűszernövény-felismerés, íjászat, keresztrejtvény-fejtés, madárfelismerés. A gyerekek még az „oskolapadba" is beültek és válaszolniuk kellett a szigorú tanár kérdéseire.

A csapat dicsérettel a 6-ik helyen végzett, amely egy előkelő helyezés. Mindezek mellett az ópusztaszeri kirándulás maradandó élményekkel és emlékekkel gazdagította a diákokat, hisz alkalmuk nyílt megtekinteni az emlékpark láványosságait és a Rotundában kiállított Feszty Árpád „Magyarok bejövetele" című körképet, amelyet a milleniumi emlékünnepségre készített a művész.

A versenyről mindenki nyertesként tért haza, felejthetetlen élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodtak a gyerekek.

„Óriási eredménynek tartom, hogy több mint 110 csapat közül tudtak immár harmadszor bejutni a döntőbe a mi gyerekeink, ráadásul Romániából egyedüliként", méltatta a Sirályok teljesítményét Kallós Zoltán, iskolaigazgató. „Természetesen fontos, hogy a gyerekek minél jobban megismerjék hagyományainkat, kultúránkat, múltunkat, de ugyanolyan fontos, hogy megismerjék jelenünket is. Éppen ezért az ópusztaszeri kirándulás tapasztalatai, élményei révén emberileg is sokat nyerhettek. Mindez személyiségfejlődésük szempontjából befolyásoló lehet. Ugyanakkor annak is örülök, hogy a Bem József Általános Iskola diákjai révén Kolcs község híre is eljut a nagyvilágba", tette hozzá Kallós.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: