2008-12-13 18:48:40• hírek • Szatmár.ro

Diákoknak az újságírásról

Az írott sajtótermékekre vonatkozó szabályokról, az on-line újságírás sajátosságairól, és önmagában az újságíró szakma leglényegesebb elemeiről kaphattak egy átfogó képet, a MIK által szervezett diákújságíró képzésen részt vett középiskolás diákok.

A Magyar Ifjúsági Kezdeményezés abból a célból hívta életre a diákújságíró képzést, mivel az utóbbi években a magyar nyelvű diáklapok iránti érdeklődés némileg háttérbe szorult. A szombaton megszervezett egy napos képzésen szép számmal jelentek meg középiskolás diákok, akik érdeklődnek a média, és ezen belül az újságírás iránt.

A rövid képzés több érdekes előadásból állt össze. Czinzel László, a Szatmár.ro főszerkesztője egy sajtótörténelmi áttekintővel indított, majd több írott sajtóterméket hasonlított össze, illetve a diáklapokra vonatkozó kötelező formai és tartalmi szabályokat is érintette. Gödri Alpár, az Impulzus.ro országos hírportál munkatársa, az újságírói műfajokról tartott előadást, amelyben nagy hangsúlyt fektetett a jó kérdezési technikák alapszabályaira.

Parajdi Andrea, a Szatmár.ro munkatársa az újságírók mindennapjainak bemutatásával, és a szakma szépségeinek taglalásával próbálta felkelteni a diákok érdeklődését. Ezt követően Gugulya Hégető Loránd, a Szatmári Magyar Hírlap munkatársa számolt be arról, milyen munkafolyamatra van szükség egy napilap összeállításához. A sportújságírás és a közéleti újságírás közti különbségeket ismertette Pesek Attila, a Szatmári Friss Újság sportújságírója. Az eseményen Kónya László főtanfelügyelő-helyettes is intézet néhány lelkesítő mondatot a szakma következő generációjához, aki neves költők írásai alapján szemléltette, hogyan is kell megtölteni tartalommal egy-egy rövid gondolatot.

Tóth Klarissznak, az Impulzus.ro munkatársának a verbális és nonverbális kommunikációs eszközökről tartott előadása közben, egy kis kommunikációs játékra is jutott idő. Az előadások sorát Szilágyi Levente a Rádió 1 műsorvezetője, és zenei szerkesztője zárta, aki többek között a kereskedelmi rádiók működéséről, az arculatokról és a reklámokról is tájékoztatta az érdeklődő hallgatóságot.

Veres Norbert, a MIK elnöke köszöntötte az egybegyűlteket

Kónya László is szólt az újságírás iránt érdeklődő diákokh

Gugulya Hégető Lóránd a lapszerkesztésről beszélt

A Szatmár.ro munkatársa az újságírók mindennapjait elemezte

Tóth Klarissz a kommunikáció formáiról beszélt.

Szilágyi Levente a rádiós újságírás szépségeit taglalta

 

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: