2013-01-11 10:33:49• hírek • MTI/AP

Oscar-díj - Érdekességek az idei jelöltekről

Emmanuelle Riva - a legidősebb jelölt a legjobb női főszereplő kategóriában
Emmanuelle Riva - a legidősebb jelölt a legjobb női főszereplő kategóriában

Az eddigi legidősebb és legfiatalabb jelölt a legjobb női főszereplő kategóriában, rekordszámú korábbi győztes a jelöltek között, csúcsokat döntögető filmes klánok és egyéb más rekordok jellemzik az idei Oscar-versenyfutást.

Rekord fűződik Emmanuelle Riva, a francia színművészet kiemelkedő alakjának nevéhez: ő a valaha volt legidősebb jelölt, akinek esélye van elnyerni a legjobb női főszereplő kategóriájában kiosztott Oscart. Quvenzhane Wallis, A messzi dél vadjai című film főszereplője pedig a maga kilenc évével a legfiatalabb, akit jelöltek a legjobb női főszereplő díjára. Az összes színészi kategóriát tekintve Gloria Stuart volt a legidősebb - 87 éves -, amikor a Titanicban nyújtott alakításáért jelölték a mellékszereplők között, Justin Henry pedig a legfiatalabb, nyolcéves, amikor 1979-ben a Kramer kontra Kramer című dráma révén esélye nyílt elnyerni az Oscar-szobrot.

Az idei jelöltek közül kilencen már vehettek át Oscar-díjat: Daniel Day-Lewis ezúttal a Lincoln című történelmi dráma főszerepéért, Sally Field és Tommy Lee Jones szintén a Lincolnért, Denzel Washington a Kényszerleszállásért, Alan Arkin Az Argo-akció, Robert De Niro a Napos oldal című filmért, Philip Seymour Hoffman a The Masterért, Christoph Waltz a Django elszabadul című Tarantino-alkotásért, Helen Hunt pedig A kezelésért kaphat ismét Oscar-díjat.

Családban marad a jelölés a Newman famíliánál: Thomas Newman a Skyfall című Bond-kaland zenéjéért már a 11. jelölését zsebelte be, a család tagjai - Alfred, Lionel, Emil, Thomas, David és Randy - ezzel összesen 87 alkalommal voltak esélyesek az Oscarra. Ennél több jelölést egy hollywoodi klán sem tud felmutatni. Roman Coppolának a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában a Holdfény királyság című film révén kapott jelölésével tovább bővült a Coppola család Oscarra jelölt tagjainak sora: korábban Carmine Coppola, Francis Ford Coppola, Talia Shire, Nicolas Cage és Sofia Coppola szerepelt a jelöltek között. A család összesen 24 jelöléssel büszkélkedhet.

Rekordot döntött Steven Spielberg és Kathleen Kennedy producer is: immár mindketten nyolc jelölést tudhatnak magukénak a legjobb film kategóriájában. Azáltal, hogy Az Argo-akciót jelölték a legjobb filmek között, George Clooney - a túszmentési akcióról szóló film producere - csatlakozott Warren Beattyhez: csak ők ketten mondhatják el magukról, hogy jelölték a legjobb filmért, a legjobb rendezésért, a legjobb forgatókönyvért és a legjobb színészek között is. Michael Kahn vált a legtöbbször jelölt vágóvá: a Lincolnért kapta csütörtökön a nyolcadik jelölését.

Michael Haneke Szerelem című drámája lett az Oscar-történetben az ötödik olyan alkotás, amelyet a legjobb idegen nyelvű film és a legjobb film kategóriájában is jelöltek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: