2010-06-03 18:43:50• hírek • Szatmar.ro

Diákok a megyei tanácsnál

A csütörtök délelőtti órákban diákok lepték el a közigazgatási palota épületét, ugyanis kétnapos nyílt nap kezdődött a Szatmár Megyei Tanácsnál.

Míg az első nap a szórakozásról szól, a második napra a már felnőttebb fiatalokat várják, hogy betekintést nyerhessenek a megyei tanács működésébe. A megnyitón minden a tanácshoz tartozó apparátus képviseltette magát, így jelen voltak például a Szatmárnémeti Északi Színház képviselői, a Megyei Könyvtár-, a Repülőtér illetékese és még rengeteg más intézmény képviselője. Az ünnepi beszéden Pop Felician, a művészetért felelős igazgató elmondta a tanácsnak helyet adó épület történetét is.

Az épület helyén a hatvanas évekig a zsidó negyedi lakások helyezkedtek el. Ekkor döntött úgy a vezetés, hogy helyébe egy olyan épületet hoznak létre, amely a környező országokból is látszik, s amely monumentalitásával lenyűgözi az odalátogatókat. A tizenkét évig készülő épületen évente közel ezer munkás dolgozott önkéntesként. Minden szatmári üzem kivette részét a munkálatokban, amíg 1984-ben sikerült átadni az akkori politikumnak. A tizenkét ezer négyzetméteres betontömb három tornya a román, magyar és német barátságot hivatott szimbolizálni, míg a tető egy osán kalapot. Az érdekes információk elhangzása után a javarészt gyermekekből álló csoportok az épület több részét is meglátogatták, így például a megyei tanács elnökének irodájába is betekintést nyerhettek.


A gyermekek a tanács elnök székét is kipróbálhatták
A gyermekek a tanács elnök székét is kipróbálhatták


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: