2012-01-19 11:14:34• hírek • Szatmar.ro

Diákélet: stressz és bulizás

Az utóbbi években világszerte divatos kifejezéssé vált a stressz.

Amint valami gondunk adódik, hajlamosak vagyunk mindent a stresszre fogni. Tény az, hogy nemcsak a felnőtt lakosság, hanem a fiatalok - főként egyetemisták/főiskolások - életében is egyre nagyobb gondot okoz. Persze minden társadalmi réteget másként érint. A szakértők a modern élet elkerülhetetlen velejárójának tekintik. Az életben felmerülő negatívumokat mind stresszhelyzetként éjük meg.

Minden diák megtapasztalja, mit jelent a vizsgák előtti vizsgadrukk, amikor stressz hatására elakad a szava, izzadni kezd vagy éppen a megtanult leckét elfelejti. A kezdeti feszültség és izgalom könnyen átcsap felfokozott stresszhelyzetbe, amit a legtöbb diák nem tud kontrollálni. A stresszel szembeni megküzdési stratégiák diákonként eltérőek: lazító zene hallgatása, sport, könnyedebb mozgásforma, feszültségoldó teák fogyasztása, kellemes fürdő stb.

Azt már jóval kevesebben tudják, hogy a sok bulizás is stresszt okoz, főként akkor, ha az kialvatlansággal és fokozott fizikai-, szellemi megterheléssel társul. A diákélet nemcsak a tanulásról szól, hanem a végetnemérő bulizásokról is. A diákok szervezete pedig sok esetben nehezen áll át egy más ritmusba, mint amit előtte megszokott: nappali órák, sok tanulás és hajnalig tartó bulizás jelentős stresszt rónak az ifjak szervezetére. Sok minden lehet stresszforrás, amire a legtöbben nem is gondolnak: a megfelelő albérlet-, vagy bentlakás kiválasztásától, a bulizásig megannyi tényezőt számításba kell venni.

Szakértők szerint minden, ami a napi megszokott rutinból kizökkent és „nem szeretem" változást idéz elő, stresszt okoz. Meglepő módon még abban az esetben is, ha az nem negatív, hanem pozitív irányba történik. A diákok körében a leggyakrabban előforduló stressztípus az emocionális-, valamint a túlterhelés hatására jelentkező stressz. Hatására megemelkedik a szervezetben a kortizol (stressz hormon) szintje. A stressz folyamatos ostroma alatt pedig a szervezet ellenállása megszűnik, és kimerül.

Ebből kifolyólag, a betegségek megelőzése érdekében és a túlterhelés elkerülése végett, a diákoknak is ajánlott nagyobb figyelmet szentelniük a különböző stresszűző praktikák mindennapi teendők sorába történő beiktatása érdekében.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: