2019-10-15 10:16:26• hírek • Refszatmár.eu

Diákdombi megemlékezés Batizon

A Református Gimnázium 10. osztályos tanulói iskolájuk hagyományához híven az idén október 13 – án is kivonultak a batizi temetőbe, hogy leróják kegyeletüket a kuruc – labanc szabadságharcban elesett bátor diáktársaik emlékművénél. – tudtuk meg Varga Szilárd Csaba iskolalkésztől.


Az ünnepi alkalom első mozzanataként Varga Szilárd Csaba a gimnázium lelkipásztora hirdetett igét a Királyok 2. könyvének 6. része alapján. Az igehirdetés központi üzenete: „ne félj, mert többen vannak velünk, mint ellenünk.” A lelkipásztor kihangsúlyozta, hogy a legnehezebb próbákban nem a láthatókra, hanem a láthatatlanokra kell tekinteni, mert Isten soha nem hagyja elveszni az övéit. A lelki látást azonban egyedül csak Isten adhatja meg, de ennek birtokában bárki rettenthetetlen hőssé nemesedhet Isten kezében.


A kuruc – labanc szabadságharcban elesett egykori refis diákok ebben a rendíthetetlen hitben és helytállásban állítanak példát a mindenkori diákok számára, amiért méltán kiérdemelték a későbbi generációk tiszteletét. Az igehirdetést követően Király Lajos esperes, a batizi egyházközség lelkipásztora vette át a szót, majd köszöntötte a meghívottakat, jelenlevő vendégeket és felkérte a gimnázium diákjait, hogy tartsák meg ünnepi műsorukat.
 


A refi 10. osztályos tanulói színvonalas kis műsorral idézték meg a régmúlt időket, mely felkészítő tanáraikat az iskola egykori igazgatóját Szilágyi Éva és Mátyás Erika zenetanárnő munkáját dicséri.


A műsort követően Dr. Kereskényi Sándor a Szatmár Megyei Tanács tanügyi és kulturális szakbizottságának titkára kalauzolta el a hallgatóságot nemzetünk dicső múltjába, megidézve olyan ősök szellemét mint Batthyány Lajos vagy Deák Ferenc. A templomi istentiszteletet követően a diákok és tanárok ill. politikai képviselők a batizi temetőkertben folytatták a megemlékezést elhelyezve a kegyelet koszorúit a diákdombi emlékműnél.
 

A parókiára visszatérve az épület homlokzatán elhelyezett Szilágyi Domokos emléktáblánál, a költő „A tücsök és a hangya” című műve hangzott el Ary Dávid előadásában, majd ezt követően elhelyezték a koszorúkat. Az ünnepi megemlékezés a parókia udvarán ill. a gyülekezeti terem tetőterében szeretetvendégséggel ért véget a diákság és a meghívott vendégek örömére.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: