2020-01-31 12:25:17• hírek • Bede Emőke

Diákcsíny vagy bűncselekmény? Testi sértés és lopás is történt az első félévben

A Szatmár Megyei Közrendért Felelős Területi Hatóság (ATOP) péntek délelőtt megtartotta első 2020-as ülését, melynek egyik napirendi pontja a Szatmár megyei iskolákban tapasztalható biztonság kérdése volt.

A Sorin Daniel Stan rendőrkapitány által bemutatott beszámoló tanúsága szerint a megyében működő 284 tanintézmény közül 119-nek (52 óvodának, 61 általános iskolának és 6 középiskolának) kizárólag biztonsági kamerás megfigyelő rendszere van: 15 esetben csak a külső területeket pásztázzák a készülékek, 20 esetben kizárólag az épület belsejét, 84 oktatási intézményben pedig sikerült megoldani a kinti és benti megfigyelést is. További 40 tanintézményben a biztonsági kamerák mellett személyzetet is alkalmaztak a rend megőrzése érdekében, 121 óvoda és iskola azonban semmiféle módon nem tudott eddig gondoskodni a biztonságról.
 

Pedig erre igencsak nagy szükség volna, hiszen a 2019-2020-as tanév első félévében nem kevesebb mint nyolc, iskolában történt bűncselekményt regisztrált a Szatmár Megyei Rendőrség. Négy esetben testi sértés történt, kettőben lopás, további két esetben pedig maguk a pedagógusok követtek el visszaélést. A „diákcsínyekre” az osztályteremben vagy az udvaron került sor, azonban olyanok is vannak, akik inkább kilógnak a suliból, idejüket a közeli bárokban, kocsmákban töltve. A rendőrség által végrehajtott 110 ellenőrző akció során összesen 189 iszogató tanulót csíptek nyakon az egyenruhások, ugyanakkor két iskolaelhagyásos esetben is el kellett járniuk. Stan rendőrkapitány emellett azt is elárulta, hogy az elemzett időszakban 21 helyszíni bírság közül 19-et fegyelmezetlenségi okok miatt.


Szerencsére nem csak negatív eseményektől volt hangos az első félév, az értékelőből ugyanis kiderült, hogy egyetlen olyan közlekedési baleset sem történt az iskolák körzetében, amelyben diákok is érintettek lettek volna.
 

Valós problémáról van szó vagy csak túl nagy feneket kerítenek ennek a kérdésnek? Kinek kell gondoskodnia gyermekeink biztonságáról? Mondd el véleményed a cikk Facebook-bejegyzése alatt vagy csatlakozz az Exkluzívhoz, ahol a Szatmár.ro újságíróval személyesen is megbeszélheted tapasztalataid, véleményed.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: