2014-06-05 10:18:58• hírek • MTI

Diaconescu pártjával egyezkedik Ponta

Várhatóan a jövő héten ír alá együttműködési megállapodást a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) a Dan Diaconescu Néppárttal (PPDD) - közölte szerdán Victor Ponta kormányfő, a PSD elnöke.

A PSD azért fordult a populista tévésztár által alapított, korábban minden politikai alakulat által megvetéssel kezelt PPDD felé, mert korábbi szövetségesei, az év elején ellenzékbe vonult liberálisok (PNL) a megyei és települési önkormányzatokban is megszakították együttműködésüket a PSD-vel, és a jobboldallal fogtak össze.

A PSD csaknem minden megyei önkormányzatban kisebbségben maradt, de a PPDD támogatásával az önkormányzatok egyharmadában meg tudná őrizni vezető szerepét.

Újságírói kérdésre válaszolva Ponta nem zárta ki, hogy a PPDD-t a kormányba is meghívják. A román hírtévék tudni vélik, hogy egy tárca nélküli miniszteri posztról, esetleg egy-két államtitkári tisztségről lehet szó.

A liberálisok távozása után a PSD a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) alkotott kormánykoalíciót.

A PPDD 2012-ben több mint egymillió szavazatot kapott, a voksok 14 százalékát. A párt 68 törvényhozója jutott mandátumhoz, de túlnyomó többségük azonnal "szalonképesebb" frakcióba kérezkedett át. A PPDD képviselőházi csoportja jelenleg 21 tagú, a szenátusban pedig már nincs önálló frakciója a pártnak. A PPDD az idei voksoláson négy százalék alá esett vissza és nem jutott be az Európai Parlamentbe.

Dan Diaconescu az általa indított, azóta betiltott Oglinda TV-vel (OTV) alapozta meg karrierjét, amelynek vég nélküli beszélgetős műsoraiban az adásidőt bárki megvásárolhatta, hogy beolvasson ellenségének. Diaconescu az odamondogatós talkshow népszerűségét forgatta át politikai tőkévé. Bár a Dan Diaconescu Néppárt elnevezésből az alapító szerénytelenségére lehet következtetni, Diaconescu mást ültetett a pártja élére elnöknek, ő maga pedig vélhetően nem akart magának parlamenti mandátumot, hiszen a hecc kedvéért Victor Ponta választókerületében indult.

A gazdagok vagyonának lefoglalását és szétosztását, a nyugdíjemelést és ingyen lakást ígérő tévésztárt a kormányfő korábban "lila bohócnak" nevezte, a PPDD színvilágára utalva.

Victor Ponta miniszterelnök szerdán nem Diaconescuval, hanem Simona Mannal, a PPDD elnökével folytatott megbeszélést. Ezt követően azt mondta, főleg az önkormányzatokban terveznek együttműködést, ugyanakkor a parlamenti és kormányzati politikák összehangolására is törekednek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: