2019-11-12 09:12:18• hírek • Szatmár.ro

Diabéteszszűrés egész novemberben az Német Líceum diákjai számára

Ingyenes diabéteszvizsgálatra jelentkezhetnek a Johann Ettinger Német Líceum diákjai november 11-től a hónap végéig, köszönhetően egy karitatív kezdeményezésnek.

A Diabétesz Világnapját novemberben 14-én ünnepeljük. Ehhez az eseményhez kötődően a Szatmári „Szamos” Lions Club, a Catena gyógyszertár, illetve a Johann Ettinger Német Líceum közös akcióba kezdett.
 

Az akció során a gyerekkori cukorbetegség lehetőségét szeretnék kiszűrni az iskola diákjai körében, ennek okán, a novemberi hónap minden hétfőjén vércukorszint ellenőrzésen vehetnek részt a Német Líceum diákjai, a tervek szerint a hónap végéig mintegy 350 gyermek eshet át a vizsgálaton (természetesen szülői beleegyezéssel).
 

Az akció lebonyolításában szerepet vállal Petruca Ioan, a szatmári Lions Club alapítója, dr. Bzduch Márta gyermekorvos, diabetológiai specialista, a Lions Club tagja, Reiz Mária a tanintézmény igazgatója, Tuns Bianca gyógyszerész, Sporonyi Pál Flórián a Catena igazgatója, valamint Ionaș Adela az iskolai orvosi kabinet főasszisztense.
 

Az akcióval kapcsolatban Bzduch Márta doktornő így fogalmazott: „A gyerekkori diabétesz kialakulása, a betegség jellegénél fogva gyors és feltűnő. Viszont, azokban az esetekben, ahol nem fedezik fel időben a betegséget, komoly problémákat okozhat. Éppen ezért a novemberi akciónk során szeretnénk minél több gyermeket megvizsgálni, hogy ki tudjuk szűrni a lehetséges jövőbeni gondokat. A cukorbetegség elsősorban szív és érrendszeri problémákhoz vezethet, amely a fejlettebb országokban élen jár az elhalálozási okok között. Ugyanakkor egy cukorbeteg páciens nem minden esetben van „halálra” ítélve, viszont érdemes időben észrevenni a betegséget. Ha ez megtörtént, és megkezdődött a kezelés, élhet normális, komplikációktól mentes életet” – mutatott rá a szakember.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: