2014-01-10 15:48:32• hírek • Szatmár.ro

Derekas gondok

A derék- és hátfájás története akár az ősidőkig is visszavezethető. Annak ellenére, hogy ez a betegség mindig is létezett, a szakemberek civilizációs betegségként emlegetik.

A legfrissebb felmérések szerint az Európai országok lakosságának több mint 70 százaléka rendszeresen panaszkodik enyhébb vagy súlyosabb derékfájdalmakra. Sokan elhanyagolják a kezdeti tüneteket, otthoni kezeléssel próbálkoznak és csak akkor fordulnak orvoshoz, ha már komolyabb a baj.

Az otthoni hagyományos és legegyszerűbb kezelési mód a fájdalomcsillapító és a gyógykenőcsök használata. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy sok esetben bizonyos otthoni kezelések ártalmasok is lehetnek. A legenyhébb hátfájás hátterében gyakran a megfázás és a mozgásszegény életmód áll. Ha a gerinctornát és a mozgást elhanyagoljuk, az hosszú távú hátproblémák kialakulásához is vezethet, az izmok meggyengülhetnek és a gyenge pontok hasító, folyamatos fájdalmat okozhatnak.

A nyakszirt a megterhelésre nagyon gyorsan reagál, ezért olyan mint egy stresszérzékelő központ. Abban az esetben, ha idegeskedünk, sietünk és időhiányban vagyunk, vagy szorongunk, a tarkónk megfeszül, ezáltal a fájdalom a hát más érzékeny pontjaira is kisugárzik.

A tüdő támasztására és a mellkas tartására a hát középső részéhez tartozó tizenkét csigolya a felelős. Ha tartásunk valamiért nem megfelelő, hátunknak ez a része azonnal jelez. Abban az esetben, ha nem húzzuk ki magunkat, a gerincünk meggörbül és hátunk azonnal megfájdul.

Kevesen tudják, hogy éppen a hát alsó része derekunk gyenge pontja. Az öt ágyékcsigolya számos mozgástípusnál elfordul, ezek a csigolyák dolgoznak akkor is, ha valamit felemelünk. Ehhez szükségünk van a hasizom segítségére is, és ez az izom sajnos az emberek többségénél túl gyenge.

Nőknél gyakori, hogy a menstruációs ciklus ideje alatt enyhe derékfájdalmak jelentkeznek, melyeket a fájdalomcsillapító alkalmazásán kívül, masszázzsal is enyhíthetünk. A terhes kismamák egyik leggyakoribb panasza éppen a hát- és derékfájdalom. A kezdeti enyhe tünetek a szülést követően erőteljesebbé válhatnak, mivel a gyermeket felemelni és maga szoptatás folyamata nagyobb terhet ró a gerincre. Éppen ezért a kismamáknak sokkal jobban oda kell figyelniük arra, hogy milyen mértékben terhelik meg a derekukat. A jótékony masszázs hatásain kívül jól teszik, ha sokat nyújtózkodnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: