2011-01-20 07:58:41• hírek • Szatmár.ro

Deportálttalálkozó Mezőteremen

Idén Mezőterem ad otthont a Szatmár Megyei Deportáltak Találkozójának.

Kaiser Stefan, a Német Demokrata Fórum regionális alelnöke beszámolt róla: január 28-29-én lesz az idei deportálttalálkozó, amit ebben az évben Mezőteremen és Szatmárnémetiben rendeznek meg. Szombat reggel 10 órakor ünnepi szentmisével indul az esemény, majd a megjelentek megkoszorúzzák a helyi deportáltak emlékművét.

A hagyomány szerint ezt követően a kultúrotthonban kultúrműsorral egybekötött ünnepi ebédet tartanak, amelynek keretében a volt deportáltak élményeikről, a megélt szörnyűségekről beszélnek. Másnap a megyeközpontban német szentmisével folytatódik a rendezvény, majd az NDF ifjúsági házában kiállítást tartanak és itt is kultúrműsorra kerül sor. Az NDF megyei szervezete minden év januárjában emlékünnepséget szervez az 1945-ös sváb deportálás emlékére.

Ugyancsak a deportáltakra emlékeznek ezen a hétvégén Kaplonyban: vasárnap, január 23-án, 10 órától ünnepi szentmise lesz a helyi templomban, megkoszorúzzák a helyi emlékművet, majd az NDF kaplonyi szervezete ünnepi ebéddel látja vendégül a még élő deportáltakat. Ma már csak 32 egykori deportált él a településen, közülük 13 egészségi állapota engedi meg azt, hogy részt tudjon venni az ebéden.


A tavalyi találkozó
A tavalyi találkozó


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: