2010-01-27 09:54:01• hírek • Szatmár.ro

Deportáltak találkozója

A hét végén rendezik meg a megyei deportáltak találkozóját.

A 2010-es rendezvény fő helyszíne Mezőpetri lesz - a hagyomány szerint minden évben más, és más érintett település ad otthont az eseménynek. A szokásnak megfelelően szentmisével kezdődik a találkozó, délelőtt 10 órától, majd a megjelentek megkoszorúzzák a helyi hősök emlékművét. A kultúrotthonban megtartandó ünnepi ebéd előtt hangzanak majd el a hivatalos beszédek, majd kulturális műsor szórakoztatja a közönséget, volt deportáltakat és meghívottakat: sváb népdalok és táncok, fúvószene.

A Szatmár Megyei Deportáltak Találkozója másnap Szatmárnémetiben folytatódik, ahol a Kálvária-templomban német nyelvű misét tartanak, az NDF megyei ifjúsági házában pedig vendégül látják a volt elhurcoltakat.

A deportálttalálkozó jó alkalom arra, hogy az 1945-ös oroszországi jóvátételi munkára elhurcoltak visszaidézzék az akkori eseményeket, az utókor pedig levonja a következtetéseket az eseményekkel kapcsolatban. Erdélyből 5300 személyt hurcoltak el annak idején „málenkij robotra", kizárólag sváb származásuk miatt.


A deportálás túlélői találkoznak Mezőpetriben
A deportálás túlélői találkoznak Mezőpetriben


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: